Magyar siker: beszéd alapján felismerhető a Parkinson-kór

A beszélő hangja alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett algoritmus. A programot a magyar szakemberek egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre dolgozták ki.

A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű viadalon a beszédben rejlő információkat kellett kinyerni automatikus módszerekkel. Az évente induló 20-25 nemzetközi csapat közül idén a magyarok győztek. A verseny az idén Drezdában megrendezett Interspeech konferencián zajlott, mely a beszédtechnológiával foglalkozó szakemberek legnagyobb és legrangosabb éves találkozója.

A korábbi években a beszéd alapján kellett megbecsülni az illetők véralkohol-szintjét, kitalálni, hogy mióta fut a futópadon, vagy milyen ételt eszik a beszéde közben.

A szegedi csapat tagjai – Gosztolya Gábor és Tóth László, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának tudományos munkatársa és főmunkatársa, Grósz Tamás, az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport doktorandusz hallgatója és Busa-Fekete Róbert, a németországi Paderborni Egyetem oktatója már a korábbi években is szép eredményekkel tértek haza a versenyről.

"A konferencia előtt egy-két hónappal egy honlapon adatbázist helyeznek el, ezen az adatbázison kell a résztvevőknek kísérletezni" – idézte a szegedi egyetem közleménye Tóth Lászlót. "A verseny lényege a gépi tanulási algoritmusok használata. Ennek során tanítópéldákat adunk az algoritmusnak, az pedig automatikusan megtalálja az összefüggéseket. A nehézséget általában a megfelelő algoritmus kiválasztása és finomhangolása jelenti. A hang felismerése ezután számítógépen keresztül szoftver segítségével történik" – tette hozzá a kutató.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.