Béka helyett szuperkomputer

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépét helyezték üzembe szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szervertermében. Az új gép a várható időjárási helyzetek „gyorsmodellezésében”, a vészhelyzetek előrejelzésében segítheti akutatókat.

Az Országos Meteorológia Szolgálatnál állt szolgálatba Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe
Budapest, 2010. június 2. Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) II. kerületi, Kitaibel Pál utcai központjában. Az OMSZ 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére. A riasztórendszer központi elemét az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázat támogatásával megvásárolt, másodpercenként 14 ezer milliárd művelet elvégzésére képes IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést tesz lehetővé az OMSZ meteorológusai részére. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Az IBM 190 millió forintos berendezése segíti a veszélyjelző meteorológusokat, hogy gyorsabb és pontosabb regionális riasztást tudjanak kiadni veszély esetén. Az OMSZ közlése szerint az elsődleges cél, hogy az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását.

Tölgyesi László, az OMSZ informatikai főosztályvezetője kifejtette: a gépben 280 darab 4 magos, 2,67 Ghz-es Intel processzor működik, így összesen 1120 processzormaggal rendelkezik, memóriája 3,4 terabyte (vagyis „méretben” nagyjából kétszer akkora, mint az eddig leggyorsabbnak nevezett szuperkomputer, amely az MTA KFKI RMKI csillebérci épületében üzemel). Ennek segítségével 14 billió, azaz 14 ezermilliárd műveletet képes elvégezni másodpercenként, ami több mint ezer modern asztali számítógép teljesítményének felel meg. Az a modellszámítás, amelyet a korábbi számítógép egy óráig végzett, ennek a gépnek csak 3-4 percig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.