Barry Simon kapja a Bolyai díjat

Barry Simon amerikai matematikus veheti át az idén a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat. Az 1902-ben alapított, ötévente kiosztott, a megelőző 15 esztendő legjobb matematikai monográfiájának járó elismerés a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi díja. Ő a hatodik kutató, aki átveheti a rangos kitüntetést – a bejelentés az mta.hu honlapon olvasható.
A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulója tiszteletére 1902-ben alapította meg a tízezer korona értékű, ötévente odaítélendő nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására. Az első díjazott 1905-ben a francia Henri Poincaré, a 19. század egyik legsokoldalúbb matematikusa volt, 1910-ben pedig a német David Hilbert kapta az elismerést. Az érem odaítélése az első világháború kitörése után megszakadt.

1994-ben alapították újra az elismerést Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj elnevezéssel. A 25 000 amerikai dollárral, aranyozott bronzmedállal járó kitüntetést a hosszú kényszerszünet után, 2000-ben Szaharón Selah izraeli matematikus, 2005-ben a Franciaországban dolgozó orosz Mihail Gromov, 2010-ben pedig az orosz származású, Németországban élő Jurij Manyin vehette át. Az amerikai Barry Simon a hatodik díjazott.

A 69 éves Barry Simon a Kaliforniai Technológiai Intézet Matematikai és Elméleti Fizikai Karának professzora. A Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Lovász László, az Akadémia elnöke adja át az év második felében az MTA Matematikai Tudományok Osztályának nyilvános ülésén, majd díszvacsorán látja vendégül a kitüntetettet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.