Baljós morajlást hallani a katasztrófát okozó hegy mélyéből

Ismét morajlás hallatszik az 1980-as katasztrofális kitöréséről emlékezetes Mt. St. Helens belsejéből. Az Észak-Amerika eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját és 62 ember halálát okozó, Washington államban lévő 2550 méteres hegy ismét morog, amiből szakértők a magmakamra aktivizálódására, feltöltődésére következtetnek.

Ezzel párhuzamosan az Amerikai Geológiai Szolgálat 130 apróbb rengést is regisztrált, melyek március közepén kezdődtek, és gyakoriságuk heti negyven rengéssé erősödött. Ez még jelentősen elmarad az 1980-as óriási kitörést megelőző többezernyi apró rengéstől, ami a vulkánszakértő szerint még messze van az aggodalomra okot adó szinttől.

Annak idején ezer köbkilométernyi hamu tört a levegőbe, és miközben 600 fokos izzó felhő takarta be a napot, a hegy északi oldala teljesen leomlott, és magassága 401 méterrel csökkent.

A Mt. St. Helens Észak-Amerika eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját
A Mt. St. Helens Észak-Amerika eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját okozta
REUTERS/NASA Earth Observatory

Az USGS szerint semmi jel nem utal egy közeli kitörésre, de a hegy nagyon aktív. A hajdani katasztrófát megelőző többezernyi apró rengés nagyon hamar felerősödött. A kitörés reggelén a rengések már 5,1-es fokozatot értek el. Ami ugyan mérsékelt erejűnek számít, de már okozhat károkat az épületekben.

Az 1982-ben Nemzeti Vulkánemlékhellyé nyilvánított Mt. St Helens 1980 óta a Föld legjobban megfigyelt vulkánja, szenzorok hada figyeli és gyűjti róla az adatokat éjjel-nappal. Ez is megkönnyítette a mostani adatgyűjtést, melyből kiderült, a legtöbb rengés 0,5-ös, a legerősebb pedig 1,3-as magnitúdójú volt, s a forrásuk a földfelszín alatt 1,6-6,4 kilométerrel volt. Vulkanológusok szerint mindez a magmakamra újbóli feltöltődésének a jele, ami további feszültségeket okoz a kéregben, írja a Christian Science Monitor.

A nagy kitörés óta nem ez az első ilyen rengéssorozat, hasonlóra került sor a kilencvenes években, 2013-ban és 2014-ben is. Magyarán, közeledünk egy újabb rengés felé, de nem tudni, mikor érünk oda. Az 1980-as kitörést követő megfigyelések során, 1984–2007 között évekig morajlott a hegy bárminemű kitörés nélkül.  

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.