Az LMP kukázta a termékdíjtörvényt

Több zsák hasznosítandó hulladékot - egyebek mellett használt gumiabroncsokat, rossz ventilátort és számítógép-alkatrészt, üres sörösdobozokat, illetve akkumulátort - vittek a Vidékfejlesztési Minisztérium elé az ökopárt képviselői, hogy így fejezzék ki: kukába valónak tartják a hétfőn elfogadott termékdíjtörvényt.

Szilágyi László, az LMP szakpolitikusa (korábban a Hulladék Munkaszövetség vezetője) az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az állam a jogszabállyal demonstratív módon a nyakába vette (gyakorlatilag államosította) a hulladékgazdálkodást, ezért hozták a hulladékot Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak. Szilágyi szerint rossz minőségű törvény született, és nincs rá garancia, hogy a szabályozás működőképes lesz.

Példaként említette, hogy a termékdíjtörvény kapcsán tervezett körülbelül ötvenmilliárd forintos bevételből 24,5 milliárd forint mindenképpen az államkasszába kerül. Ha tehát nem folyik be a teljes tervezett összeg, akkor nem biztos, hogy elég pénz jut majd a szelektív hulladékgazdálkodásra, és könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül teljesíteni a 2012-re vállalt uniós kvótát. Ezt pedig büntetések követhetik - mutatott rá. Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy az új hulladékkezelési ügynökség által kiírandó nemzetközi közbeszerzési pályázatokon a külföldi cégek elvihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot, így pedig magyar munkahelyek szűnhetnek meg. Megjegyezte, hogy a jogszabályt egy egyéni képviselői indítvány nyomán napok alatt átverték a parlamenten, anélkül hogy a szakmai és társadalmi egyeztetéseket lefolytatták volna.

Kitért arra is, hogy a törvény sértheti az uniós szabályozást, például az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló direktíva esetében. Ha a notifikáció során elmarasztalják Magyarországot, akkor előfordulhat, hogy az új rendszerben még, a régiben pedig már nem működhet a hulladékhasznosítás - adott hangot félelmeinek. Kérdésre válaszolva szinte biztosra vette, hogy a gyártók a termékdíjat továbbra is ráterhelik majd a vásárlókra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.