Az informatikában már éled a gazdaság

A hannoveri CeBit első napján szokás szerint felvonult a német politikai elit. Az üzleti informatikával foglalkozó cégek ezek szerint úgy érezhetik, hogy véget ért a válság? Tudósítás Hannoverből.

Jim Hagemann Snabe, a német SAP AG vezérigazgatója biztató jeleket lát a CeBIT-en: a kedden reggel kezdődött hannoveri informatikai expó első, alapvetően a sajtónak szóló napján rengeteg az üzleti érdeklődő és a politikus, ami – tekintve, hogy sem az előbbiek, sem az utóbbiak nem szeretnek a válságról szóló hírek vágóképei lenni – akár arra is utalhat, hogy a gazdaság (és mindenekelőtt az informatikai szektor) kifelé tart a válságból.

Az említett cégvezető a biztató momentumok közé sorolhatja azt is, hogy Angela Merkel éppen a vállalatirányítási rendszereket gyártó óriásvállalat standján kezdte a napot, méghozzá egy protokoll-látogatásnál lényegesen tartalmasabb vendégszerepléssel: megtekintett egy szakmai demót, megnyomott néhány gombot, beszélt pár szót az informatikusokkal és a közönséggel. A több pavilonba is ellátogató kormányfő meglehetősen közvetlennek mutatkozott, az őt mindenhova kísérő tömegből pedig teljességgel hiányoztak a mifelénk megszokott könnyes szemű, félájult hódolók.

A rendezvény amúgy szinte teljesen az üzleti informatikáról szól, miközben a közönség elsősorban a felhasználói infokommunikációt keresi: a T-csoport, a mobilcégek és a számítógépgyártók standjainál alakulnak ki nagyobb csoportosulások. Az első benyomások alapján hardver-oldalon az intelligens (keveset fogyasztó és online alkalmazásokat is futtató) járművek, a windowsos telefonok (az új Nokiák mellett főleg a HTC atraktív, a gyártó androidos mobiljainál két kategóriával coolabb készülékei), illetve a "transzformer" (egy teljes billentyűzettel egybeépített dokkolóra köthető) tabletek, a szoftveripar kínálatából pedig az internetbiztonsági megoldások a kiállítás sztárjai. A biztonság – a shareconomy, vagyis az eszközök, a szolgáltatások és a tudás megosztására épülő gazdaság mellett – a rendezvény központi témája: ez volt az a terület az informatikán belül, amit a legkevésbé érintett a válság. 

Magyar cégből – a német leányukkal jelenlévőket leszámítva – éppen tucatnyi van a vásáron, amely ezúttal a fénykorban megszokottnál valamivel kisebb helyet foglal el. Az üzleti kísérőrendezvények köre viszont látványosan kibővült: az idei CeBIT öt napja alatt több mint ezer tanácskozásra, szemináriumra, konferenciára kerül sor a hannoveri vásárvárosban.

German Chancellor Angela Merkel holds a BlackBerry Z10 smartphone featuring high security Secusite software, used for governmental communication, at the booth of Secusmart during her opening tour at the CeBit computer fair in Hanover March, 5, 2013.
German Chancellor Angela Merkel holds a BlackBerry Z10 smartphone featuring high security Secusite software, used for governmental communication, at the booth of Secusmart during her opening tour at the CeBit computer fair in Hanover March, 5, 2013. The biggest fair of its kind open its doors to the public on March 5 and will run till March 9, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.