Az ELTE-re költözött a nagy hadronütköztető

Multimédiás élményt is nyújtó, ingyenesen látogatható kiállítás nyílt a genfi CERN-központban működő nagy hadronütköztetőről (LHC) az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A kiállítás bemutatja az elemi részecskék fizikájának kísérleti kutatási módszereit és a még megválaszolatlan kérdéseit. A nagy detektorok működését bemutató illusztrációk és valódi kiállított detektorok ritka alkalmat kínálnak arra, hogy Budapesten is csillapíthassuk a modern fizika legnagyobb kísérleti berendezései és az alapkutatás fontos problémái iránt érzett kíváncsiságunkat. A látogatókat magyar nyelvű információk és magyarázó szövegek, valamint felkészült tárlatvezetők várják.

Az LHC céljai között találhatjuk a spontán szimmetriasértésért és a leptonok tömegéért felelős Higgs-részecske felfedezését, az ismert részecskék szuperszimmetrikus partnereinek megtalálását, az Univerzum sötét anyagát esetleg alkotó részecskék, extra dimenziók, összetett kvarkok, a nehézion-ütközésekben létrejövő forró plazma kutatását, felkészülve az esetleges váratlan meglepetésekre is. Az LHC 2009-es beindulása óta a gyorsító luminozitása a százmilliószorosára növekedett, és mára elérte a tervezett érték 8,5 százalékát. Jelenleg a másodpercenkénti proton-proton ütközések száma több tízmillió.

A szervezők különösen a fizika, a részecskefizika iránt érdeklődő középiskolásokat bátorítják arra, hogy látogassák meg a kiállítást, hiszen most jött el a legjobb idő és alkalom arra, hogy ezekbe a kutatásokba hamarosan, már egyetemistaként bekapcsolódhassanak.

A CERN-nek 1992 óta Magyarország is tagja. A kutatásokban magyar kutatók is aktívan részt vesznek, és csekély relatív számukhoz képest jelentős szerepvállalásukkal szép sikereket érnek el. A kiállítás május 10. és 18. között hétköznap 8-18 óra között látogatható az ELTE TTK Lágymányosi telephelyén, a Petőfi híd és a Lágymányosi híd budai hídfője között a Duna-parton, az Északi épület földszinti Gömbaulájában (Pázmány Péter sétány 1/A). A vándorkiállítás következő állomása Debrecen lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.