Az ausztrál hőhullám is a klímaváltozásra utal

Újabb hőmérsékletrekord dőlt meg az elmúlt napokban Dél-Ausztráliában, ahol az extrém időjárás kiterjedt erdőtüzeket és áramkimaradásokat okozott több ezer háztartásban. Szakértők szerint a jelenség mögött a klímaváltozás állhat.

Bár a forró időjárás önmagában nem meglepő, de a délkelet-ausztrál Victoria államban ötödik napja tartós negyven fok feletti hőmérsékletre több mint száz éve nem volt példa. Az elmúlt két hét kontinensszerte erősödő hőhulláma a napokban érte el a déli partot, és úgy tűnik, a hőmérséklet is itt tetőzött. A dél-ausztrál Adelaide-ben negyvenhat fokot mértek, amivel a legmelegebb város volt a bolygón.

A mostanihoz hasonló hőhullámra utoljára három éve volt példa, amelynek több mint százötvenen halálos áldozata volt, többek közt az erdőtüzek megállításán dolgozók. Az erdőtüzek emellett kétezer lakóházat is lakhatatlanná tettek.

Hasonló veszély fenyeget jelenleg is, bár a tűzoltók folyamatosan dolgoznak az oltáson, még mindig akadnak oltásra váró területek. A hatóságok közleményben figyelmeztették a délkeleti országrészben lakókat a várható kitelepítésről, ugyanis egyre több a gyorsan terjedő  és nagy intenzitású bozóttűz.

Az időjárás másik következményeképp több mint tizenötezer háztartás maradt áram nélküli az utóbbi napokban, többek szerint a viharos időjárásnak köszönhetően.

Szakértők szerint elmúlt évek tendenciái arra mutatnak, hogy az erősödő hőhullámok az elkövetkező években valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek és várhatóan hosszabb ideig is tartanak majd, ami a klímaváltozás egyik hatásának tulajdonítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.