Az ál-Viagrák kiszorítják a valódit

Négy év alatt 15 százalékkal csökkent a potencianövelők forgalma. A jelenséget a szakértők nem a férfiak teljesítőképességének váratlan javulásával, hanem a hamisítványok terjedésével magyarázzák.

2008-ban mintegy 15 százalékkal kevesebb potencianövelő szer fogyott, mint 4 évvel korábban - derül ki a Szinapszis piacelemző felméréséből. A három legnépszerűbb gyógyszer dobozforgalmi adatainak vizsgálata azt mutatja, hogy míg 2004-ben még évente közel 250 ezer doboz fogyott el ezekből a készítményekből, addig a forgalom 2008-ra 210 ezer körülire csökkent. 2004 és 2006 között csak kisebb mértékben – évi 2-2 százalékkal, 2006 – 2007 között viszont több mint 10 százalékkal apadt a kereslet a merevedési zavar kezelésére szolgáló készítmények iránt. 2008-ban stagnált a potencianövelő-piac, a legutóbbi teljes évben gyakorlatilag ugyanannyi készítményt adtak el, mint 2007-ben. 

A férfierő-növelő gyógyszerek forgalma az elemzői vélemények szerint alapvetően azért csökkent, mert a betegek drágának találják ezeket, és inkább igyekeznek alternatív megoldásokat találni. A feketepiacon ugyanakkor rengeteg a hamisított készítmény, és ezek - ha nem is mindig ártalmasak - gyakran hatástalanok. Szerencsés esetben csak a pénzét veszíti el a hiszékeny vásárló, ám az illegálisan forgalmazott készítményeknél gyakori, hogy az ismert hatóanyagot más mennyiségben tartalmazzák, esetleg toxikus anyaggal szennyezettek, melynek elfogyasztása akár halálos következménnyel is járhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.