Az agyagparancsnok még a földben van

Kínai régészek úgy vélik, a híres agyaghadsereg lelőhelyén még több agyagkatona rejtezik a földben eltemetve. Ezért néhány napja újabb feltárást kezdtek.

„Biztosan vannak még katonák a föld alatt, hiszen a már előkerült agyaghadseregnek például nincs főparancsnoka. A magas rangú katona valahol még a földben lapul” – mondta el Liu Csanjeng kutatásvezető.

„Azért is fontos lenne újabb katonák feltárása, mivel a már előkerült katonák elvesztették színüket a korábbi helytelen restaurációs munkálatok miatt. Miután feltárták őket, a levegőn fokozatosan kifakultak, ma már azt sem tudni pontosan, milyen színűek voltak. A föld azonban sok esetben jól megőrzi eredeti állapotukban a tárgyakat, így a mostani feltárás során előkerülő agyagfigurák segíthetnek azonosítani a szürkévé vált katonák eredeti színeit” – tette hozzá Csanjeng.

Az agyaghadsereg Kína első császárának, az országot a sok kis fejedelemségből, i. e. 221-ben egyesítő Csin Si huangtinek a sírját őrzi. Az eddig feltárt katonák három hatalmas gödörben állnak sorban. A legnagyobb gödör 62 méter széles és 230 méter hosszú, amelyben 6000 életnagyságú katonát helyeztek el, ám ebből eddig „csak” ezer került elő. Most ennek feltárását folytatják tovább, és ezen a héten már az ásatás első órái nem várt eredményt hoztak: a régészek – többek között – két agyagfigurára és két kocsira bukkantak.

„A négylovas kocsik előkerülése valóságos szenzáció” – mondta el Cao Vei, a Csin Si Huangti Agyaghadsereg Múzeum kurátora. Ám szakértők szerint a legfontosabb eredmény, hogy már az első ásatási nap igazolta: a földben még számos agyagember rejtezik.

A legtöbb szakértő úgy véli, a gödrökben harcosok állnak, hogy az első császár túlvilágra vezető útját őrizzék, és védjék halála után is, ám akadnak történészek, akik szerint valójában szolgák és testőrök őrzik a császár nyugalmát. Ez utóbbi álláspontot sokan vitatják, de tény, hogy – érthetetlen módon – szolgák is állnak a katonák között.

A kutatók most erre a kérdésre is választ remélnek, akárcsak a legfontosabb rejtélyre, hol nyugszik maga a császár, akinek sírját a mai napig nem találták meg. Számos találgatás született a császár halotti palotájáról. Sokan tudni vélik, hogy a földben mélyen nyugszik a hatalmas drágakövekkel zsúfolt, többemeletes palota, amelyben fa, mások szerint rézkoporsóban fekszik a császár, akinek testét tökéletesen mumifikálták. A palotát higanyfolyó veszi körbe, hogy a császár nyugalmát senki ne zavarhassa meg.

Az első katonákat Hsziantól 35 kilométerre keletre fedezték fel 1974-ben helybéli földművesek kútásás közben.

Hundreds of Terracotta warriors, which were unearthed during the first excavation from 1978 to 1984, stand inside the No.1 pit at a museum in Xi'an, Shaanxi province, June 13, 2009. Archaeologists started the third large-scale excavation of the Terra
Hundreds of Terracotta warriors, which were unearthed during the first excavation from 1978 to 1984, stand inside the No.1 pit at a museum in Xi'an, Shaanxi province, June 13, 2009. Archaeologists started the third large-scale excavation of the Terra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.