Az ősmúltba lát majd a NASA új űrteleszkópja

Hat és fél méteres tükrével háromszor nagyobb lesz, mint az űrbéli létének 25. születésnapját éppen ezen a héten ünneplő Hubble űrteleszkóp, és várhatóan százszor több információval szolgál az Univerzum fejlődéséről elődjénél. A James Webb űrteleszkópot (James Webb Space Telescope, JWST) 2018 októberében az Európai Űrügynökség Francia Guyana-i telepéről indítják.
 

Így fog kinézni az űrben navigáló teleszkóp
Így fog kinézni az űrben navigáló teleszkóp
NASA / Northrop Grumman
A műszert eredetileg 1,6 milliárd dollár költségvetéssel kezdték építeni. 2011-ben a programot majdnem törölték, pedig addigra már több mint 3 milliárd dollárt költöttek az űrteleszkópra. Azért menekült meg, mert a berendezések háromnegyedét már elkezdték legyártani, de azt a feltételt szabták, hogy a teljes költségvetés nem haladhatja meg a 8 milliárd dollárt. A phys.org mai híre szerint már 8,8 milliárd dollárnál tartanak.

A 6,4 tonnás, a Földtől 1,5 millió km-re lévő L2 Lagrange-pontban működő eszköz fő feladata a galaxisok születésének és fejlődésének, illetve a csillagok és bolygók kialakulásának kutatása lesz. A távcső 6,5 m átmérőjű főtükre 18 darab, hatszög alakú szegmensből fog állni, anyaga arany bevonatú berillium. Négy tudományos műszere biztosítja a látható tartomány hosszabb hullámú részétől (600 nanométer) a közepes infravörösig (28 mikrométer) a nagy érzékenységű és felbontású észleléseket – írta meg az űrvilág.hu. Az eszközt már igen alacsony hőmérsékleten is tesztelték, és megfelelően működött – erre azért volt szükség, mert mínusz 243 Celsius-fokos hőmérsékletű környezetben dolgozik majd.

6 a főtükör 18 szegmenséből
6 a főtükör 18 szegmenséből
David Higginbotham / NASA/Marshall Space Flight Center

A James Webb űrteleszkóp (JWST) százszor erősebb lesz, mint a Hubble, és a csillagászok reményei szerint a korai Univerzumból, az első galaxisok kialakulásának idejéből szerez hasznos információkat. „A JWST az ősrobbanás utáni 200 millió évig képes visszatekinteni” – olvasható a NASA honlapján, ami igen szép teljesítmény, hiszen a Big Bang nagyjából 13,5-13,7 milliárd évvel ezelőtt lehetett.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.