Az oltárhoz a DNS-en keresztül vezet az út

Ahány ember, annyi DNS, párválasztásnál mégis hajlamosak vagyunk a genetikai hasonlóság alapján dönteni. Nagyobb a valószínűsége ugyanis annak, hogy választottunkkal nem csak vallásunk vagy iskolázottságunk azonos, a hasonlóság ott rejtőzhet örökítő anyagunkban is.

A kutatók előtt már világos volt, mi emberek nagyobb valószínűséggel választunk magunknak olyan párt, aki hozzánk hasonló jellemzőkkel bír. Dönthetünk kor, vallás, iskolázottság vagy a testalkat alapján, de jövendőbelink kapcsán vajon érdemes-e feltennünk magunknak azt a kérdést, mennyire hasonlít a DNS-ünk?

A University of Colorado Boulder munkatársai által az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában publikált tanulmány rámutatott, a valláson, testalkaton vagy jövedelmen kívül választásunkat a genetikai állomány is befolyásolja, sokkal szívesebben horgonyzunk le ugyanis hozzánk hasonló örökítő anyaggal rendelkező ember mellett.

„Az ismert, hogy az emberek hasonló tulajdonságokkal bíró társat választanak maguknak." – mondta Benjamin Domingue, a tanulmány vezető szerzője. De, hogy genetikai tekintetben véletlenszerű-e a házasság? A kérdés megválaszolásához a kutatócsoport 825 fehér, nem latinajkú pár genetikai állományát tanulmányozta.

A DNS olyan építőkövét vizsgálták, melyről tudták, személyenként igen nagy változatosságot mutat (nukleotid polimorfizmus). Az összehasonlításhoz minden egyes résztvevő 1,7 millió egyedi „építőkövét" felhasználva megvizsgálták a házastársak és véletlenszerűen összepárosított, ellenkező nemű párok közti genetikai egyezéseket.

A hajlamot, hogy hasonló génállománnyal rendelkező párt találjunk, egybevetették azzal a már ismert kutatási eredménnyel, melyben feltárták, házastársunk kiválasztásában az azonos iskolázottsági szint fontos szerepet játszik. Az eredmények szerint ez utóbbi a génállománybeli hasonlósághoz képest háromszor olyan erős befolyásoló tényező a párválasztás szempontjából.

A kutatócsoport tagjai szívesen folytatnák a vizsgálódást, ezen a területen ugyanis rengeteg az egyéb érdekes, megválaszolatlan kérdés. A populációk, eltérő rasszokból házasodók illetve homoszexuális párok DNS vizsgálata is érdekes eredményt hozhat, de akár közeli barátainkról is kiderülhet, hozzánk nagyon hasonlóak vagy épp ellenkezőleg, egy mély „genetikai szakadék" választ el minket tőlük.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.