Az időskori vakságot a magyar esetek majdnem felében meg lehetne előzni

Csaknem 33 ezer vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makuladegeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürke hályog, a zöld hályog és a cukorbetegség áll a háttérben – derült ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből.
A több mint 3500 fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint 218 ezer ötvenéves, vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak.

Az ötvenéves vagy idősebb emberek csaknem egy százaléka szenved vakságban, fél százalékuknak volt súlyos, körülbelül 5 százalékuknak közepes, hozzávetőleg 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése – derült ki a tavaly áprilisban indult három hónapos vizsgálatból, amelynek részeként összesen 3523, véletlenszerűen kiválasztott, említett korosztályba tartozó emberen végeztek a lakhelyén ingyenes szemészeti ellenőrzést, vércukorszintmérést és kérdőíves felmérést. Dr. Németh János egyetemi tanár, a kutatás vezetője szerint a vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez azonban országos szemészeti szűrővizsgálatok bevezetésére és folyamatos működtetésére lenne szükség.

A résztvevők csaknem ötöde volt cukorbeteg. Nekik évenkénti szemészeti szűrésre lenne szükségük, ezzel szemben több mint a negyedük (27,4 százalékuk) számolt be arról, hogy egyáltalán nem, vagy a javasoltnál ritkábban jár ilyen vizsgálatra (26,9 százalék). Vidéken és a kórházaktól távol eső településeken a legrosszabb a helyzet. A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a nemzetközileg is bevált legjobb és hatékony megoldás az informatikai eszközök segítségével távolról végzett, telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne – mondja Németh János.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.