Aszteroidából faragnának primitív űrhajót

A hegy menne Mohamedhez egy amerikai űrcég elszállt tervei szerint.

Néhány évtized múlva önállóan manőverező aszteroidák mehetnek az űrbeli bányatelepekre, hogy feláldozzák bőséges erőforrásaikat a tudomány oltárán – legalábbis ezt vizionálja a kaliforniai Made In Space, amely nemrég kapott NASA-támogatást az aszteroidák űrhajóvá alakítására.

Fotó: Made In Space

A futurisztikus program egy még ambiciózusabb, hosszú távú terv része: az amerikai magáncég azt kutatja, hogyan kolonizálhatnánk a világűrt költséghatékonyan, a világűrben összeszerelt űreszközökkel (jelenleg ugyanis az űrben keringő eszközök – köztük a Nemzetközi Űrállomás – kizárólag a Földről hozott anyagokból készülnek, ami óriási összegeket emészt fel).

A Made In Space (magyarul: Űrben Készült) Seed (azaz Mag) fantázianevű robot űreszköze a Földhöz közel keringő sziklás égitestek megcsapolásával nyerné ki a szükséges alapanyagokat, majd ezekből 3D-s nyomtatási technológiával építené fel a létfontosságú rendszereket (meghajtás, navigáció, üzemanyag-tárolás stb.). Így az aszteroidákat robotűrhajókká változtatnák, majd a Föld és a Hold között állomásozó bányatelepre irányítanák.

Ezek az űrhajók szinte semmiben nem hasonlítanak majd a mostaniakhoz, hiszen minden felszerelésük mechanikus és viszonylag primitív lenne. A fedélzeti számítógép például egy analóg (az ógörög antiküthérai szerkezethez hasonló), fogaskerekekből álló gép lenne, a meghajtó pedig egy csúzli, amivel kődarabokat lőnének ki a kívánt haladási iránnyal ellentétesen.

A cég – amely az űrállomáson jelenleg is használt (a fenti videofelvételen látható) 3D-s nyomtatókat is gyártotta – szerint mindez jóval költséghatékonyabb lenne, mint külön műholdat kilőni minden egyes űrsziklához, amelyet fel akarunk térképezni, illetve befogni és kiaknázni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.