Aszály a Balatonon

Kritikus a Balaton és a Velencei-tó vízszintje: a vízmennyiség mindkét nagy tavon az alsó szabályozási küszöb alá csökkent az ősz elején, és csak a napokban tért visza egy-két centiméterrel a szabályozási szint fölé.

A Balaton problémáját részben az okozza, hogy 2008-ban és 2009-ben is kevesebb csapadék hullott a tó vízgyűjtőjén az átlagosnál. A 2010-es csapadékmennyiség pótolt valamennyit a felhalmozódott vízhiányból, a tavalyi aszály viszont felborította a tó vízháztartását: januártól decemberig folyamatosan csökkent a vízszint, és októberben átmenetileg a minimális szabályozási szint (70 centiménter) alá került – holott egy évvel korábban még 30-40 százalékkal a 95 centiméteres optimális szabályozási szint, vagyis a felső küszöb fölött járt.

A Velencei-tó vízgyűjtőjén hasonlóan alakultak a csapadékviszonyok: a 2008-as és a 2009-es esztendő vízhiányos volt, 2010-ben viszont a vízmagasság az optimális szint fölé nőtt, így több vízleeresztésre is sor került (az utolsó egy éve, 2011. januárjában ért véget). Ezután azonban az évszázad legszárazabb éve következett, és október elejére 127 centiméteres vízmagasság alakult ki, miközben a minimális szabályozási szint – aminek az elérését elvileg vízpótlásnak kellene követnie – az őszi időszakban 130 centiméter.

Egyelőre még a Balaton és a Velencei tó vízszintje is jóval magasabb a 2002-2003-ban mért negatív rekordnál (akkor a Velencei-tavon 80, a Balatonon 25 centiméter közelébe süllyedt a vízszint a vízmérce szerint). A Balatonon minimális a vízpótlás lehetősége, a mindenkori vízszint a Zala és a többi kisebb befolyó víz vízhozamának, illetve a párolgásnak az egyenlegének függvénye (ha a siófoki zsilip – mint most is – zárva van). A Velencei-tóba elvileg a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóból lehet vizet tölteni a Császár-vízen keresztül (a két mesterséges tározó maximális feltöltöttség esetén nagyjából 10 százalékkal tudja növelni a tó átlagos vízmennyiségét), ám ősszel már volt egy vízpótlási próbálkozás, azóta pedig nem hullott jelentős mennyiségű csapadék – a tározókban lévő vízmennyiséggel legfeljebb 16-17 centit lehetne emelni a Velencei-tó vízszintjén. Vagyis jelenleg mindkét nagy tavon elsősorban attól függ a jövő évi szezon vízszintje, hogy a tél és a tavasz mennyire lesz csapadékos – márpedig a december szárazabb volt a szokásosnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.