Gyors ütemben irtják az Amazonas erdeit

A "világ tüdejének" tartott Amazonas erdeinek kivágása az utóbbi hónapokban rendkívül felgyorsult, háromszor annyit irtottak, mint a múlt évben - ismerték el a brazil kormány illetékesei. Carlos Minc környezetvédelmi miniszter szerint sajnálatos a fordulat, ugyanis az utóbbi három esztendőben csökkenő tendenciát mutatott az erdőterület csökkenése.

A miniszter részben a közelgő választásokkal magyarázta a kedvezőtlen folyamatot, ugyanis a térség helyi vezetői a voksok reményében szemet hunynak az illegális fakitermelés ténye, illetve az új termőterületek kiszakítása felett - jelentette az AP hírügynökség.

A nem kormányzati környezetvédő szervezetek viszont az agrárárak globális emelkedésnek és különösen a biodízel alapanyagául szolgáló szója termelésének tulajdonítják elsődlegesen, hogy irtják az Amazonas őserdeit újabb szűz termőterületek céljával.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Paulo Adario, a Greenpeace kampányának koordinátora a szövetségi kormányzatot hibáztatja, hogy nem tesz semmit, sőt közvetve maga is hibás a történtekért az Amazonason átvezető utak, s vízduzzasztók építése miatt.

A brazil űrkutatási intézet jelentése szerint az űrből készített felvételek azt mutatják, hogy csupán augusztusban 760 négyzetkilométernyi erdős terület szűnt meg, miközben egy éve, 2007 augusztusában 230 négyzetkilométernyi, ami 228 százalékos növekedést jelent. A környezetvédelmi miniszter néhány napja nyilvánosságra hozott száz vállalat illetve helyi gazdálkodók neveit tartalmazó listát, a fő felelősökét a erdők pusztulásáért 2005 óta. Sajátos módon a listát éppen az Incra, a brazil kormányhoz tartozó föld- és agrárreform ügynökség vezeti, csupán az utóbbi három évben az Amazonas körzetében 220 ezer hektárnyi erdő kiirtásáért felelős. A Greenpeace már egy ideje azzal vádolja az Incrát, hogy a környzetvédelmi szabályokat megsértve működik együtt helyi vállalatokkal új telepek létesítésében.  Rolf Hackbart, az Incra elnöke szerint viszont az említett irtásokon a településeket legálisan hozták létre 1995 és 2002 között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.