Aranyrészecske az agytumor "trójai falova"

Cambridge-i kutatóknak nanoméretű aranyrészecskékkel sikerült jelentős javulást elérni az egyik leggyakoribb, és igen agresszív felnőttkori agytumor fajtánál, a glioblasztómánál.

Az áttörésnek értékelt technika voltaképpen a trójai faló módszerét követi. A kutatók egy aranyrészecskéket és az ismert kemoterápiás szert, a cisplatint tartalmazó nanoméretű keveréket juttattak laboratóriumban tenyésztett ráksejtekhez, melyeket eredetileg agytumoros páciensek agyából vettek ki.

Ezután a keveréket gammasugárterápiának tették ki, amelynek hatására az aranyrészecskék elektronokat bocsátottak ki. Ezek megrongálták a ráksejtek szerkezetét és örökítőanyagát, ezzel fokozni tudták a cisplatin hatását.

A hatás olyan erős volt, hogy még húsz nap múlva sem találtak élő ráksejtet. A Mark Welland, az egyetem nanotechnológiai professzora és Colin Watts idegsebész által vezetett csoport szerint ha a módszert olyan anyagokkal kombinálják, amelyek közvetlenül az érintett ráksejtekbe juttatják a keveréket, hatékony terápiát lehetne kifejleszteni a rendkívül agresszív betegség ellen.

A Brit Királyi Kémiai Társaság lapjában, a Nanoscale-ben megjelentetett közlemény azért is figyelemfelkeltő, mert a multiform glioblasztóma sejtjei nagyon hamar megtámadják a környező ép agysejteket és ezért a sebészeti beavatkozás ellenük majdhogynem lehetetlen.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.