Arany a levelekben

Lehet, hogy pénzt nem lehet fáról szüretelni, geokémikusok mégis aranyat fedeztek fel bizonyos fafajok leveleiben.

Ausztrál kutatók aranyrészecskéket találtak eukaliptuszfák leveleiben, s ezt még tetézték azzal, hogy kiderítették: ez a fa alatti talaj aranytartalmát jelzi. Az eukaliptuszt ezek szerint egyfajta aranyjelzőként használhatják – közölték a Nature Communications legutóbbi számában.

A kutatók bebizonyították, hogy az eukaliptuszok hatékonyan felszívják és beépítik leveleikbe, ágaikba és a kéregbe a körülöttük, a talajban lévő nemesfémrészecskéket. Ez azonban nem olyan jelentős mennyiség, amit Mel Lintern, az ausztrál CSIRO alkalmazott kutatási hálózat geokémikusa azzal példázott, hogy mintegy ötszáz fából lehetne egy gyűrűhöz elegendő aranyat kinyerni.   

 „ A fák egy hidraulikus pumpához hasonlóan működnek. A gyökereiken keresztül nemcsak az életfontosságú vizet szívják fel, de ezzel együtt a nem oldott aranyrészecskéket is.” A kutatók úgy vélik, a jövőben felderítő fúrások helyett a fák mintavételezésével is felfedezhetők lesznek a kiaknázatlan aranymezők. A szakértők szerint az eljárás alkalmas arra is, hogy más ásványi anyagok, például vas vagy réz előfordulását is jelezze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.