Áramütéssel javítják a memóriát

Elektromágneses ingerléssel javítható az emberek memóriája - állítja egy, a Science magazinban megjelent amerikai kutatás eredményeiről szóló közlemény.

Tizenhat önkéntes agyának meghatározott részét ingerelték elektromágneses impulzusokkal a Northwestern University kutatói, akik azt találták, hogy a beavatkozás hatására a kísérleti személyek 30 százalékkal kevesebb hibát ejtettek az ingerlés után elvégzett memória-tesztek során, az azt megelőzően kapott eredményekhez képest.

A kutatók most azt szeretnék megtudni, vajon módszerük ugyanilyen pozitív hatást gyakorol-e emlékezettel kapcsolatos rendellenességekben és időskori memóriazavarral küszködőknél. A független szakértők szerint is ötletes megoldás során a kutatók az agy hippokampusz nevű területét ingerelték, melyről már korábban tudni lehetett, hogy az emlékezés folyamatában fontos szerepet játszik.

A kísérleti személyeknek arcképeket mutattak, miközben ezzel semmilyen kapcsolatban nem lévő szavakat hallottak, majd megkérték őket, próbáljanak emlékezni a kép-szó párokra.

Ezután fejük hippokampusz feletti részére öt napon keresztül 20-20 percig tartó erős és gyors elektromágneses impulzusokat irányítottak, melyek az agy normális elektromos aktivitásához hasonló elektromos áramot keltettek az idegrostokban. Az utána elvégzett tesztek során mindegyik kísérleti alany sokkal jobban teljesített, még a besugárzás után egy nappal is. Amikor az eszköz hatástalan, placebo változatával „kezelték" őket, egyikük memóriája sem javult.

Joel Voss, a kutatást vezető professzor a BBC-nek azt emelte ki, hogy elsőként sikerült sebészeti megoldás, vagy gyógyszeres beavatkozás nélkül jelentős változást elérni felnőttek agyának memóriájában.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.