Amazónia fafajainak felét kipusztulás fenyegeti

Az amazónaszi esőerdő fafajainak több mint a felét kipusztulás fenyegeti.

A megdöbbentő tényt egy 21 ország 158 kutatóját összefogó vizsgálat derítette ki, melynek eredményét a Science Advances nevű folyóirat közölte. Eszerint az amazóniai medencében élő fafajok 57 százalékára érvényes a fenti megállapítás. Ha ezt az adatot egy másik vizsgálat is megerősíti, akkor ez egyből negyedével dobja meg a Föld eddig veszélyeztetettnek számító növényfajainak számát.

Évtizedek óta szóltak híradások az amazóniai esőerdők területének zsugorodásáról, de eddig nem voltak adatok az erdők egyes fafajainak helyzetéről. A fenyegetés egyaránt érinti az élelmiszerként is fontos brazildiót, a kakaófát, de számos alig ismert, ritka fajt is.

Az adatok ezerötszáz erdőfolt fáinak és számos jövőben várhatóan eltűnő erdőparcella térképének összehasonlító elemzéséből származnak. Ezek a fafajok század végéig várható veszteségeit prognosztizálják.

Amazónia mintegy tizenötezer fafajnak ad otthont, s ezek 36-57 százaléka egyenes úton rákerülhet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Könyves listájára.

Mint a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, szerencsére az Amazonasz medencéjének mintegy felét már védett területek, vagy indián rezervátumok teszik ki és itt kisebb az esélye a bányászat, gátépítés, vagy erdőirtás miatti fapusztításnak.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.