Alig volt jég az Arktiszon

A megszokottnál jóval kisebb területet borított jég az idei télen az Arktiszon – jelentette a National Snow & Ice Data Center (NSIDC). 1979 óta most volt a legkisebb a sarki jég kiterjedése.

A sarkvidéki vizeken telente egyre nagyobbra híznak a jégtáblák, és általában március közepére érik el maximális kiterjedésüket. Idén azonban már február 25-én megvolt a maximum, ami azt jelenti, hogy összesen 14,54 millió négyzetkilométernyi felületet borított jég. Ez a legalacsonyabb érték a műholdas mérések, azaz 1979 óta.

A NSIDC munkatársai azt is megállapították, hogy a jég átlagos vastagsága is csökkent – kivétel ez alól a Labrador-tenger és a Davis-szoros. Egyébként nem az a baj, hogy idén február 25-én volt a legnagyobb a kiterjedés – hiszen 1996-ban ez február 24-re esett –, hanem az, hogy egyre kisebb térség kerül jég alá a téli időszakban. A 14,54 millió négyzetkilométeres jégfelület 1,1 millió négyzetkilométerrel kisebb az 1981–2010-es évek átlagánál (15,64 millió négyzetkilométer.) A második legkisebb jégborítású év a 2011-es volt, de akkor is 130 ezer négyzetkilométerrel nagyobb volt a jég.

A kisebb jégfelületet a februári, szokatlanul meleg tengeráramlásokkal magyarázzák. Ugyanakkor a szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy áprilisig újabb területek kerülhetnek jég alá. Az NSIDC áprilisban teszi közzé jelentését az arktiszi télről.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.