Akadozva beszél? Alzheimer-kórja kezdődhet

Szegedi kutatók olyan programot fejlesztettek ki, amely a spontán beszéd alapján kimutatja az Alzheimer-kór megelőző jeleit. Ha valaki sokat hezitál, akadozva beszél, az enyhe kognitív zavart jelezhet.

Az Alzheimer-kór korunk egyik legrettegettebb betegsége – elsősorban azért, mert kialakulása után a folyamat már nem fordítható vissza. A tudósok éppen ezért elsősorban arra keresik a választ, hogyan lehetne azt a lehető legkorábban felismerni, és még kezdeti stádiumában szinten tartani, ezzel akár évekig elodázva a leépülés folyamatát.

Erre nyújthat megoldást az a kutatás, amelyben azt vizsgálták, hogyan szűrhető ki az emberi beszédből az enyhe kognitív zavar – ami az Alzheimer-kór megelőző jele lehet. Az eredeti kísérletek 2004-ben indultak az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Pszichiátriai Klinikáján. A munkában az MTA Nyelvtudományi Intézete is részt vett.

Hoffmann Ildikó klinikai nyelvész a Délmagyarországnak elmondta: a vizsgálatok alapját az a tény képezte, hogy beszéd közben tervezzük is a szöveget. Ha valaki sokat hezitál, az azt jelezheti, hogy neki több idő kell a gondolkodásra. Mivel Alzheimer-kór esetében az emlékezet sérül, már a betegség kialakulását megelőző enyhe kognitív zavarnál is kimutatható a beszédben ez a probléma.

A rendszernek nincs másra szüksége, mint 5-10 percnyi rögzített hanganyagra, amelyben a páciens kérdésekre válaszol. A kísérleti szoftver megkeresi a szövegben a szüneteket, bizonytalanságokat, és behúzza a hangok határait. A kiértékelést is gép végzi, és meghatározza, hogy a beszélőnek van-e kognitív zavara.

A felfedezést lehetne klinikai szűrővizsgálatokra alkalmazni, sőt mobilapplikáció alapján bárki ellenőrizhetné a saját vagy mások állapotát.

A kutatók fájlalják, hogy a termékszintű szoftver kifejlesztéséhez sem az állam, sem magánbefektető nem adott eddig pénzt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.