Agyag a Marson: az első konkrét vízjel

Az agyagásványként azonosított kőzetminta a víz egykori jelenlétére utal, az agyag kialakulásához ugyanis hosszú ideig szükséges a vízborítás. Az Oppotrunity már korábban is észlelt agyagtartalmú kőzetet, de a NASA szakemberi szerint messze az a legjobb minta, amelyet most talált.


    Steve Squyres, a marsjáró kutatásainak vezetője elmondta: az Opportunity landolása, 2004 óta gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a vörös bolygón egykor víz volt. A megvizsgált minták esetében ugyanakkor a (nevéből adódóan savas kémhatású, az élet szempontjából nem a legelőnyösebb közeget jelentő) kénsav kimutatása jelzett vizet. Az agyagásványok viszont semlegesehez közelibb pH-értéket feltételeznek. "Ez víz, amelyet meg lehet inni. Ez víz, ami sokkal kedvezőbb a prebiotikus kémia dolgaihoz - ahhoz a kémiához, amely elvezethet az élet születéséhez" - idézte a tudóst hétfőn a BBC.


    Az agyag jelenléte a Marson azt is bizonyítja, hogy a bolygó évmilliárdokkal ezelőtt melegebb és nedvesebb volt.
    Az Opportunity felfedezése szépen illeszkedik a NASA másik marsjárója, a 2012-ben landolt Curiosity vizsgálataihoz, az elődjénél sokkal korszerűbb új robot ugyanis szintén talált agyagos kőzetet landolása helyszínén.


    Az idősebb robot a York-fok elnevezésű helyszínen, a 22 kilométer átmérőjű Endurance-kráter peremén bukkant az agyagásványra. A misszió irányítói most továbbküldték a járművet a peremen, több mint egy kilométerre fekvő új célja a Solander-pont. A tudósok szeretnék, ha a rover újabb kőzetmintákkal szerezne bizonyítékot a víz egykori jelenlétére. Ezekből a mintákból azt is szeretnék megállapítani, hogy az agyagásvány keletkezéséhez milyen víz - folyó, tó, vagy valami más - járult hozzá.


    Az Opportunity élettartamát sokkal rövidebbre tervezték: amikor 2004-ben a Marsra szállt, a tudósok 90 marsi munkanapot vártak tőle, de azóta már a 3300 marsi napnál tart. Robotkarjai meggyengültek, napelemei sokat vesztettek hatékonyságukból és hátrafelé halad, hogy kímélje az első kerekeit mozgató motort, de egyébként változatlanul munkaképes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.