Abszurd a pesti Broadway-n: mit kell itt kivágni?

Együttes helyszíni bejárást tartottak ma a Főkert és a civil zöldek képviselői a Nagymező utcai platánok között. Az eseményen a fakivágási ügy abszurd fordulatot vett: kiderült, hogy senki sem tudja, pontosan melyik fákat akarják eltávolítani.

Mint nemrég megírtuk, a soproni egyetem szakértői szerint  összesen hét fa esetében lehet (távlatilag) indokolt az eltávolítás, a Főkert saját (titkos) tanulmánya 18 fát említ, a tervezett mélygarázsnak viszont 19 fa áll az útjában. A helyzetet bonyolítja, hogy a főkert által készíttetett korábbi szakvélemény alapján már folyamatban van egy államigazgatási eljárás, amelynek célja az említett 18 fa kivágása. Emiatt a civilek úgy érzik, hogy versenyt futnak az idővel: ha az engedély megszületik, mielőtt valamilyen betartatható megállapodás születne az utca hangulatát meghatározó, platán- hárs- és kőrisfák sorsáról, akkor nagyon nehéz lenne a fák eltávolítását megakadályozni.

A parlament fenntartható fejlődési bizottsága által megszervezett helyszíni bejáráson kiderült, hogy a Főkert nem kívánja megosztani a civilekkel azt a szakértői anyagot, amelynek alapján indokoltnak gondolja a 18 fa balesetmegelőzési célú kivágását. Ugyanakkor a cég jelen lévő képviselői nem tudták megmutatni, hogy pontosan melyik fákról van szó. Így azt sem tudtuk kideríteni, hogy a három halmaz (a soproni egyetem szakértői által betegnek nevezett hét fa, a Főkert-féle 18, illetve a Nagymező utcába tervezett mélygarázs helyén álló 19 fa) pontosan milyen viszonyban van egymással, azaz van-e köztük átfedés. A kérdés azért különösen izgalmas, mert a bejáráson részt vevő egyetemi szakértők szerint egyértelműen az Andrássy út túloldalán, az „igazi” pesti Broadway-n álló fák a betegebbek, a garázst viszont a Nagymező utca másik, Teréz-templom felőli szakaszán akarják felépíteni.

Famustra a Nagymező utcában

Jávor Benedek, a parlamenti zöldbizottság elnöke szerint a közös nevező megtalálása lassú folyamat lesz, de addig is azokon a területeken kell konszenzust találni, ahol erre van esély. Ennek jegyében a Főkert és a civilek képviselőivel, illetve az egyetemi szakértőkkel darabról darabra végigjárták a fákat, és olyan kezelési-ápolási tervet fogadtak el, amiben minden érintett egyet tudott érteni.

Happy end helyett maradt a tanulság: a részvételi demokrácia munka- és időigényes műfaj, de minden más megoldás sokkal több feszültséget és frusztrációt halmoz fel a résztvevőkben.

Néhány szemfüles zöld aktivista időközben megtalálta a Főkert honlapján (!) az eddig rejtve maradt tanulmányt. Titkosnak tehát nem titkos, viszont annál érdekesebb: kiderül belőle, hogy a szakértői anyag készítői kizárólag a Király utca felőli útszakasz (vagyis a tervezett mélygarázs-helyszín) fáit vizsgálták meg, és 19-ből 18-at menthetetlennek találtak. Ugyanezen fák közül a tegnapi bejáráson talán háromról mondták azt a szakértők, hogy előbb-utóbb ki kell majd őket vágni, a többi egészségesnek, vagy legalább is gyógyíthatónak bizonyult.

Az időzített bomba viszont tovább ketyeg, az engedélyezési eljárás ugyanis a 18 fát kivágandónak ítélő szakvélemény alapján folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.