A zene visszahozta az emlékeket a sérült agyba

Könnyűzene hallgatásával segítettek neuropszichológusok szerzett agysérüléses betegeknek abban, hogy visszaidézzék személyes emlékeiket.

A maga nemében első ilyen kutatás eredményeit Amee Baird brit és Séverine Samson francia kutató a Neuropsychological Rehabilitation nevű szakfolyóiratban ismertette. Bár kutatásukba kevés beteget vontak be, ez az első olyan vizsgálat, amely azt célozta, hogy zenével hívják elő a múlt személyes, önéletrajzi emlékeit szerzett agysérüléses betegeknél, azaz olyan agykárosodás esetében, amely nem veleszületett eltérés, nem a születés során kialakult sérülés és nem az idős korban fellépő Alzheimer-kór.

Baird és Samson az amerikai slágerlista, a Billboard Hot 100 népszerű dalait játszotta öt ilyen betegnek, kontrollcsoportként pedig öt egészséges embernek. Olyan dalokat választottak ki számukra, amelyek a beteg életében ötéves korától kezdve jelen voltak. A kutatás résztvevőinek le kellett írniuk, mennyire ismerik az adott dalt, szeretik-e azt és milyen emlékeket hívnak elő - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.   

A szakemberek azt találták, hogy a zene által keltett személyes emlékek gyakorisága szinte azonos volt a két csoportnál, az agysérülteknél 38-71 százalék, a kontrollcsoportnál 48-71 százalék. Az öt beteg közül csupán egynél nem hívott elő a zenehallgatás személyes emléket. Ugyanakkor a szerzett agysérült betegek egyikénél idéződtek vissza a leggyakrabban a személyes emlékek.    

Az összes résztvevőnél a zenével visszaidézett emlékek többsége egy személyhez, emberekhez vagy életszakaszhoz kötődött és pozitív emlék volt. Azokat a dalokat, amelyek előhozták az emlékeket, sokkal ismertebbnek, sokkal kedveltebbnek írták le feljegyzéseikben a tanulmány résztvevői.
   

"A zene sokkal hatékonyabbnak bizonyult a személyes emlékek felélesztésében, mint a személyes szóbeli interjúk során történt emlékezet-felidézés". Azt találtuk, hogy a zene hatékony stimuláció az önéletrajzi emlékek előcsalogatásában és hasznos lehet bizonyos esetekben az önéletrajzi emlékezetkiesésben szenvedők rehabilitációjában - hangsúlyozta Baird és Samson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.