A világ legigénytelenebb állataira bukkantak kutatók

Egy rákszerű állatra és egy medúzafélére bukkantak kutatók az Antarktisz közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna.

A szokatlanul magas rendű élőlényeket egy 183 méter vastag antarktiszi jégtakaró alatt találták, amelyen az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA fúrt lyukat. A 20 centiméter átmérőjű résen leeresztettek egy videokamerát, amelybe a kutatók nagy meglepetésére belekapaszkodott egy, a garnélarákkal távoli rokonságban álló Lyssianasid amphipod, és sikerült elkapni egy csápot is, amely egy kb. 30 cm-es medúzáé lehet. A felfedezéséről szóló videofelvételt szerdán mutatják be egy amerikai geofizikai konferencián.

A tudósok nem értik, hogy élhetnek ilyen fejlett élőlények olyan mostoha körülmények között, mint a Déli-sarkvidék vastag takarója alatti jéghideg, fény nélküli víz. Felmerült, hogy az észlelt lények talán csak véletlenül vetődtek a jégtakaró alá az óceánból, de ezt a legtöbben elvetik, mert a legközelebbi nyílt tenger 20 kilométerre van a fúrt lyuktól, és egyébként is nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy azon a parányi helyen, ahol a kamera felvételeket készített, rögtön két eltévedt állatba is beleakadjanak.

Rejtély, hogy mivel táplálkoznak e jég alatti lények. Mikrobák ugyan képesek az óceán bizonyos kémiai anyagaiból táplálékot előállítani, de egy olyan fejlett élőlény, mint az amfipoda, aligha.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.