A változtathatóság gyönyörködtet

Még tavasszal azt jósolta az Intel, hogy az új generációs, kis fogyasztású Atom processzoraihoz laptoppá alakítható tabletek, illetve tabletté alakítható laptopok (röviden: transformer laptopok) jelennek majd meg. Tudhattak valamit, mert a jóslat mára beteljesedett: immár a sokoldalú transformerek széles választéka dominálja a piacot, alkalmat adva az egyes megoldások összehasonlítására, és annak végiggondolására, kinek és mennyire éri meg a hagyományos laptop vagy tablet helyett az öszvér készülékek közül választania.

Amikor tíz emberből kettőnek–háromnak már van tabletje, késő azt mondani, hogy minek. Mint a mobiltelefon fényképezőgépe: nem kértük, de ha már benne van, használjuk. Ha a transformer-laptop termékkategória sikeres lesz, akkor ez bizonyíték lesz arra is, hogy emberek tömegei elégedetlenek a tabletek képességeivel.

A transformer-laptopok vonzóak, mert alapvetően két fő funkcióra használhatók, csinosak, korszerűek. Tabletnek általában sokkal gyorsabbak (erősebb a processzoruk), mint a „fajtiszta” tabletek, sőt, a képernyőjük is jobb azokénál. Már csak azért is, mert a transformer-laptopok az ultrabookok „jogutódai”, tehát nem olcsók, és ezért a magasabb árért jobb kiszolgálás jár.

Tesztünk egyik fő tapasztalata: a 12 hüvelykes képátló a tablet fiziológiai határmérete. Már a 10”-esnél nagyobb tablet is túl nagy. A klasszikus iPad is az volt a 9,3”-es képernyőjével. Az ekkora eszköz nem fér be zsebbe, női táskába sem mindbe, voltaképpen az egyik letámasztási helyről a másikra hordozzák.

A 12”-es tablet is már sokaknak kényelmetlenül nehéz, és-vagy fárasztó a használata. Ennél nagyobb tablet-laptop öszvért tehát nem szabad gyártani, ha megteszik, akkor hibáznak. Ezért a 12”-nél nagyobb tablet-LCD-t lepontoztuk, mert a túl nagy méret akadályozza az egyik fő funkciót: a tabletként való használatot.

Évtizedes (lassan évszázados) tapasztalat: az elektronika megbízható, a mechanika nem. Aki berzenkedik, gondolja meg: hány kapcsolást bír ki egy villanykapcsoló? A legjobbak mondjuk egymilliót. (Fárasztógépen. A valóságban soha nem kapcsol ennyit, előbb dől össze a ház…) Ezzel szemben egy elég gyenge tranzisztor is vidáman elkapcsolgat mondjuk tízmilliárdszor – percenként. Néhány évig. Szóval bármely elektronikus kütyü leggyengébb része a mechanika.

A transformer-laptop legfontosabb része a képernyő-billentyűzet csatlakozás. Elvileg a szétválasztható megoldásokra jobban gyanakodhatunk, mint a hajtogatható vagy forgatható kialakításokra. Elvileg: mert ha a tapasztalat szerint kibírják az elvárható élettartam alatti szét- és összecsatlakozásokat az egyéb mechanikai gyűrődések mellett, akkor megfelelhetnek. Csak sajnos egyelőre nincs ilyen tapasztalat, mert a termékkategória nincs egészen kétéves…

Miután a transformerek ultrabookok, tehát mindegyik mindent tud, ami ettől a kategóriától elvárható: a lehetőséghez képest könnyű, vékony, van wifi a/b/g/n, Bluetooth, legalább két USB, HDMI, SD-kártyarés és nagy, kattintható, többpontos, üveg érintőpanel – meg persze érintőképernyő, a mindjárt frissíthető Windows 8-cal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.