A rák is veszélyesebb az elhízottakra

Az emlőrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak - idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál. Úgy tűnik, az elhízással összefüggő egyes tényezők növelik a daganat kiújulásának a veszélyét - az egyik bevett terápia hatékonyságát azonban fokozhatják.

Az amerikai vizsgálatba a szakemberek 4368 nőt vontak be, akiknél a melldaganat korai stádiumát állapították meg, majd 25 éven át nyomon követték egészségi állapotukat. Az elemzés azt mutatta, hogy a normál testtömegű és a túlsúlyos nők túlélési esélye közel azonos volt, ám az elhízott nőknél nagyobbnak bizonyult a rák kiújulásának kockázata, és kisebb volt náluk a túlélés valószínűsége is.

Az emlőrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak
Cathy Lesnansky (L) and Jennifer Ferguson fill out applications to appear on the television show "The Biggest Loser" while waiting in line to audition for the show in Broomfield, Colorado July 17, 2010. Several hundred people waited hours in sweltering heat for a chance to be on the 11th season of the show, lose weight and win $250,000. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: SOCIETY HEALTH ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY)

Sao Jiralerspong kutatásvezető, a Baylor orvostudományi egyetem munkatársa úgy véli, hogy a nagy súlytöbblettel kapcsolatban lévő biológiai okok - mint a vér magasabb inzulin- és ösztrogénszintje, gyulladás és a zsírsejtek által elválasztott növekedési faktorok - magyarázhatják az eredményt. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy azoknak az elhízott nőknek, akik endokrin terápiát - elsősorban tamoxifent - kaptak, sokkal jobbak voltak a túlélési esélyei, mint a normál testsúlyú nőknek.

Szintén a Helathyday tette közzé azt a holland kutatási eredményt, amely szerint egy viszonylag ritka génváltozat jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, vagyis a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír. Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből. A hasonló tapasztalatok a jövőben célzott (akár a rák kezelésében is használható) génterápiák alapjai lehetnek.
   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.