A rák is veszélyesebb az elhízottakra
Az amerikai vizsgálatba a szakemberek 4368 nőt vontak be, akiknél a melldaganat korai stádiumát állapították meg, majd 25 éven át nyomon követték egészségi állapotukat. Az elemzés azt mutatta, hogy a normál testtömegű és a túlsúlyos nők túlélési esélye közel azonos volt, ám az elhízott nőknél nagyobbnak bizonyult a rák kiújulásának kockázata, és kisebb volt náluk a túlélés valószínűsége is.
Sao Jiralerspong kutatásvezető, a Baylor orvostudományi egyetem munkatársa úgy véli, hogy a nagy súlytöbblettel kapcsolatban lévő biológiai okok - mint a vér magasabb inzulin- és ösztrogénszintje, gyulladás és a zsírsejtek által elválasztott növekedési faktorok - magyarázhatják az eredményt. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy azoknak az elhízott nőknek, akik endokrin terápiát - elsősorban tamoxifent - kaptak, sokkal jobbak voltak a túlélési esélyei, mint a normál testsúlyú nőknek.
Szintén a Helathyday tette közzé azt a holland kutatási eredményt, amely szerint egy viszonylag ritka génváltozat jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, vagyis a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír. Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből. A hasonló tapasztalatok a jövőben célzott (akár a rák kezelésében is használható) génterápiák alapjai lehetnek.