A problémás gyerekek maradandó nyomot hagynak szüleikben

A szülők problémás gyermekük iránti aggodalma akkor sem csökken, ha többi gyermekük sikeres az életben. Gyermekeik sikerei ugyanis kevesebbet nyomnak a latban, mint kudarcaik - derítette ki egy amerikai felmérés.

 

Karen Fingerman, a West Lafayette-i (Indiana állam) Purdue Egyetem pszichológusa és csapata több mint hatszáz szülőt kérdezett saját és felnőtt gyerekei lelkiállapotáról. Tanulmányukat az amerikai pszichológia társaság San Diegóban tartott 118. ülésén mutatták be. Eredményeik arra utalnak, hogy egy sikeres gyermek nem elegendő, hogy kiegyenlítse egy problémás gyermek negatív hatását - írja a Der Spiegel internetes kiadása.

A kérdőívben a szülők először gyermekük sikereit értékelték az azonos korcsoportbeli felnőttekéhez viszonyítva. Összesen így 1251 gyermekről kapott adatokat a pszichológus. Ezen kívül a szülők saját közérzetükről is nyilatkoztak, továbbá gyermekeikhez fűződő kapcsolatukról, és arról is, hogy egyik gyermeküknek van-e viselkedésbeli vagy életviteli problémája - például drog- illetve alkoholproblémája, súlyos kapcsolati gondjai, vagy konfliktusa a törvénnyel. A kutató azt is ellenőrizte, hogy nem egészségügyi gondokról volt-e ilyenkor szó.

Az eredmények szerint a szülők 68 százalékának volt olyan felnőtt gyermeke, aki az elmúlt két év során a problémák legalább egyikében érintett volt. Kis híján 49 százalék válaszolta, hogy legalább az egyik csemetéjük nagyon sikeres. A szülők többségének egyaránt volt sikeres és problémás gyermeke.

A pszichológus végül értékelte, hogyan hat gyermekük sikere a szülőkre. Bár a sikeresek szülei jobban érezték magukat, már egyetlen problémás gyermek is negatívan befolyásolta a mentális közérzetet, még akkor is, ha a családban lévő többi gyermek sikeres volt. Fingerman ebből arra következtetett, hogy a szülőkre erősebben hat gyermekeik kudarca, mint sikere.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.