A Nokia visszavág

Bár az eladások terén továbbra is a finn cég vezet, a média az utóbbi egy-két évben inkább az Apple, a HTC, az E-ten és a többi "alternatív" gyártó telefonjaival volt tele. Bár ezekből - az iPhone kivételével - nem fogyott igazán sok, a technológiai vezető szerepet látszólag elveszítette a Nokia. Most azonban előállt egy olyan készülékkel, amelyből sosem lesz ugyan tömegtelefon, de amelynél egy darabig nehéz lesz jobbat gyártani.

Az N900-ról van szó, amelynek megalkotásakor több lelki megrázkódtatáson is át kellett esniük a finn fejlesztőknek. Egyrészt kénytelenek voltak belátni, hogy az a termékkategória, amelyhez több hardver-generáción keresztül ragaszkodtak - vagyis a kizárólag internetezésre és az alapvető késziszámítógépes funkciókra képes internet-tablet - mobiltelefon-modul nélkül halálra van ítélve. Másrészt (és ezt a felismerést épp a Linux-alapú tableteknek köszönhetik) rá kellett jönniük, hogy ha egy igazán komoly, fejlesztői körökben is népszerű készüléket akarnak, azt nem feltétlenül a saját Symbian operációs rendszerre kell építeniük.

Az N900-asban ennek megfelelően Maemo Linux fut, és az eszközben 3G/HSDPA telefon is van. Ez utóbbi részben azért fontos, mert egy csúcstelefon ma már elképzelhetetlen széles sávú mobilinternet nélkül, részben pedig azért, mert már az elődöknél (770, N800, N810) sem indokolta semmi, hogy egy kétternyérnyi, nagyképernyős masinán, ami ráadásul Nokia, éppen telefonálni ne lehessen.

Az N900-asban természetesen wifi, Bluetooth, GPS és mikroUSB is van, sőt az infraport sem hiányzik belőle, ami ma egyébként már ritkaságnak számít. A 3,5 hüvelykes képátlójú, 800x450-es felbontású transzfelxív WVGA érintőképernyő 16 millió szín megjelenítésére képes. A szétcsúsztatható karosszéria alsó fele egy teljes qwerty-billentyűzetet rejt (sajnos magyar ékezetes karakterek nélkül), a hátlap pedig egy 5 megapixeles, autofókuszos, LED-vakus kamerát.

A készülék menüje megjelenésében a Symbiant, megoldásaiban az Androidot idézi - utóbbit például abban, hogy négy nyitóképernyő van, ezek között vízszintes ujjmozgatással lehet váltani. Az N900 valódi multitask készülék, ami azt jelenti, hogy az elindított alkalmazásokat párhuzamosan lehet futtatni - tehát mondjuk egy videó megtekintése közben nem kell bezárni a böngészőt, és a játékból sem kell kilépni.

Mindehhez a hardver is számítógép-szintű: az 1GB memóriával és OpenGL ES 2.0 grafikai gyorsítóval feltunungolt, 600 megaherzes ARM Cortex-A8 processzor gyors, keveset fogyaszt, és kompromisszumok nélkül alkalmas az internetezésre (beleértve például a flash tartalmak megjelenítését is). Az alap konfiguráció 32GB tárhelyet tartalmaz, ez microSD kártyával 48GB-ig bővíthető.

Az N900-ashoz információink szerint nem lesz magyarítás, vagyis a hazai felhasználóknak meg kell barátkozniuk az angol menüvel, illetve a valódi és a virtuális billenytűzet angol kiosztásával. Mindez azonban - annak fényében, hogy az N900 talán az első olyan telefon, amely tényleg képes helyettesíteni egy számítógépet, ráadásul a navigációtól a fényképezésig az összes, ma fontosnak számító kiegészítő szolgáltatást elérhetővé teszi - nem vállalhatatlan engedmény.

Ráadásul - hála a Linuxnak - a készülékhez alkalmazások tömegéből válogathatunk majd - ha egy kis szerencsénk van, lesz a választékban egy használható, magyar ékezetes szövegszerkesztő is. Annál is inkább, mivel a Nokia portfóliójában már van ilyen (igaz, az Symbianra készült): ez dolgozik például a 7710-esben és az 5800-ban is.

N900
Nokia N900
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.