A múzeum pincéjében találták meg a trák aranykocsit

Bulgáriában hatalmas kultikus komplexumra bukkantak az ősi trák lelőhelyen, Perperikonban, a Rodopehegység keleti lejtőjén. Az egymásra rakott kőlapok közül néhány már korábban előkerült, de a kutatók akkor még nem tudták értelmezni szerepüket.

A legújabb feltárások során kiderült, hogy megalitikus, kőoszlopokból emelt szent hely volt Perperikon a Kr. e. 1500-as években. Ráadásul a leletek arra utalnak, hogy a kultikus köveket emelő trákok kapcsolatban állhattak a minószi kultúra népével, ahol ezekhez az oszlopokhoz nagyon hasonlóak kerültek elő.

A szent helyen legalább kilenc hatalmas oltár állt – mondta el Nyikolaj Ovharov ásatásvezető régész.

A Kr. e. 1500 körül felépült kultikus hely mintegy 12 négyzetkilométernyi területen feküdt, mindegyik oltára legalább kétméter átmérőjű volt. Egyikük oszlopait például 1,52 méter vastag kőlapokból emelték, s ez a legnagyobb ilyen oltár, ami eddig Délkelet-Európában előkerült. A trákok a vésett és díszített kőoltárok körül tartották tűzimádó rituáléikat, nagyon hasonlatosakat azokhoz, amiket akkoriban a minósziak a mai Kréta szigetén gyakoroltak. Ám ehhez hasonlót trákok lakta területeken eddig még nem találtak. A mostani lelet ezért a kutatók figyelmét a trákok és a minósziak közötti lehetséges kapcsolatokra irányítja, amit eddig még nem kutattak.

Bulgáriában az utóbbi években egyre több trák lelet került elő, ami nagyban hozzá járul ahhoz, hogy jobban megismerjük ennek a népnek a máig homályos történetét. A napokban például egy olyan római kori, a helyi trák elit által használt, aranyozott lemezekkel díszített kocsit mutattak be a sajtónak, amit még 1976-ban vittek be a szófiai Történeti Múzeumba, de senki nem foglalkozott vele. Veselin Ignatov régész véletlenül fedezte fel egy raktár mélyén, és azonosította trák kocsiként.

A kocsi a római korból származik, de a rómaiak által érintetlenül hagyott trák elit kultúrájához kapcsolható. Bulgáriában 200 ilyen kocsi került eddig elő, míg az egykori Római Birodalom területén eddig öszszesen 22 hasonlóra bukkantak, egyre Pompejiben, egyre Epheszoszban és 20-ra Magyarországon.

A kutatók szerint azért került elő ilyen sok kocsi Bulgáriában, mert az ott élt trák előkelőség halottait a korban egyébként igen drágának számító kocsival temették el, hogy túlvilági útjukat ne kelljen gyalog megtenniük.

Magyarországon ehhez hasonlóan a helyi népesség, a kelta előkelőségek sírjaiból kerültek elő gyönyörű kocsik.

A sokáig raktárban lapult aranykocsi egyik most kiállított eleme
A sokáig raktárban lapult aranykocsi egyik most kiállított eleme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.