A Microsoft kinyírja az egeret

Nem lesz szükség egérre és billentyűzetre a Windows legújabb - egyelőre Windows 7 néven futó - operációs rendszeréhez. A januárban állítólag már béta verzióban hozzáférhetővé váló programba bekerülnek azok a hang- és érintésvezérlésre épülő technológiák, amelyek a képernyőn, illetve mikrofonon keresztül is lehetővé teszik az irányítást.

A Windows 7 (korábban Vienna) a Vistát leváltó új operációs rendszer lesz. Az eddigi információk szerint a szoftver kisebb, gyorsabb és megbízhatóbb lesz a Vistánál. Jól elboldogul majd a Microsoft legújabb hang- és kézírásfelismerő technológiáival, ami forradalmi hullámot indíthat el az informatikában (hasonlóan ahhoz, amit az iPhone okozott a telefonok világában az érintőképernyő integrálásával). A hangutasításokkal irányítható számítógép korántsem utópia, elvileg némelyik irodai programcsomag angol nyelvű változatai is elfogadják az alapvető utasításokat hangzó szöveg formájában. Ha ez általánossá válik, akkor a számítógépes egér szerepe fokozatosan elhalványulhat.

Ugyanígy járhat a billentyűzet is, a szövegbevitel általános módszere ugyanis valószínűleg inkább a kézírás lesz. Már ma is léteznek olyan olcsó, USB-porton vagy Bluetooth-on keresztül a számítógéphez köthető "írótáblák", amelyek képesek a kézzel írt karakterek érzékelésére - ha ezek közvetlenül kommunikálni tudnak majd a szövegszerkesztővel (márpedig a Windows 7 egyebek mellett éppen ezt a lehetőséget nyújtja majd), akkor kiválhatják a hagyomáyos klaviatúrát. Mindezt azonban vélhetően csak köztes-, illetve részmegoldásnak szánja a szoftferfejlesztő, hosszabb távon a Microsoft is az érintőképernyőre teszi a tétjeit. Aki pedig a hagyományos formákhoz ragaszkodik, az is megnyugodhat: a Windows 7 természetesen az egeres-billentyűzetes vezérlést is támogatja majd,

Az új program első béta verzióját várhatóan január közepén kapják meg azok a fejlesztők, akik részt vesznek és regisztrálnak az MSDN (Microsoft Developer Network – Microsoft Fejlesztői Hálózat) decemberi rendezvényein. A jelenlegi tervek szerint a Windows Server 2008 alapjaira épülő, grafikájában viszont inkább a Vistát követő szoftver akár már 2009 karácsonyán a boltokba kerülhet.

Windows7
Windows7
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.