Szemerédi Endre kapta a 'matematikai Nobel-díjat'

Az Abel-díj 2012 nyertese Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Kutatóintézetének professzora – jelentette be Oslóban a Norvég Tudományos Akadémia elnöke, Nils Christian Stenseth.

Az Abel-díj kimagasló matematikai eredmények elérését, alapvető matematikai problémák megoldását, új technikák és alaptételek kidolgozását, új kutatási területek megalapozását jutalmazó nemzetközi elismerés. A díjat május 22-én Oslóban Harald norvég király adja át. A díjjal egymillió dolláros pénzjutalom is jár. Az Abel-díj 2003 óta íródó történetében nem Szemerédi Endre az első magyar díjazott. 2005-ben a magyar származású, az Egyesült Államokban élő Lax Péter nyerte el a kitüntetést.

Az MTA Rényi Alfréd Kutatóintézetének professzora, az MTA rendes tagja az úgynevezett magyar matematika, azaz a kombinatorika, ezen belül is a gráfelmélet egyik legismertebb szakértője. A matematika ezen ágát néha egy kissé nagyképűen leszólták a matematika más területeinek művelői azzal, hogy ehhez csak furfang kell, komolyabb tudás nélkül. Nekik is csattanós választ adtak Szemerédi tételei, melyeket néhány éve a matematikai analízisben is felfedeztek. Évtizedek óta nincs olyan konferencia, hogy a főbb előadások ne Szemerédi Endre tételei körül forognának.

Két évvel ezelőtt háromszáz matematikus azért jött Budapestre, hogy az akkor hetvenéves Szemerédi Endre professzort köszöntse. Félszázan a világ legjobb külföldi egyetemeiről érkeztek. Szemerédi Endre akadémikus négy éve vette át a Rolf Schock-díjat. Ezt a jelentős nemzetközi tudományos és művészeti elismerést ugyanúgy a Svéd Akadémia ítéli oda, mint a Nobel-díjakat. Szemerédi professzor ugyanabban az évben megkapta az Amerikai Matematikai Társulat Leroy P. Steele-díját is. Idén március 15-én Szemerédi Endre Széchenyi-díjat is kapott.

A kitüntetés kapcsán Szemerédi Endre az MTI-nek elmondta: "nagy öröm és nagy megtiszteltetés az Abel-díj, de úgy tekintem, hogy ez az elismerés nem feltétlenül nekem szól, hanem a diszkrét matematikának és azon belül is a magyar diszkrét matematikának és általában a hazai matematikának, valamint azoknak a matematikusoknak, akik hasonló területen dolgoztak".

Azzal kapcsolatban, hogy az Abel-díj hol van a magyar matematikus által elnyert rangos elismerések sorában, Szemerédi Endre kiemelte: "az Abel-díjat matematikai Nobel-díjként reklámozzák. Mindig, ha valaki a matematikusok közül valamilyen díjat kap, azt Nobel-díjnak hívja. Én nem hívnám annak." Hozzátette: a Leroy P. Steele-díjnak, amelyet 2008-ban nyert el, legalább ekkora a rangja, csak "nincs annyira reklámozva".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.