A lézertévé visszavág

Miközben a jóléti társadalmak polgárai a nagy tévécsere-hullámban legfeljebb azon töprengenek, hogy a plazmát vagy az LCD-t válasszák, könnyen lehet, hogy a piacot két másik lapostévé-technológia fogja meghódítani. Az apró LED-izzókból képet alkotó OLED már tavaly megjelent, most pedig itt a minden korábbinál szebb és energiatakarékosabb lézertévé.

 

A lézertévé a Mitsubishi nagy ígérete volt, de már-már úgy tűnt, hogy sosem válik valóra. Pedig a technikai részletei csábtóak: egységnyi panelméretre (mondjuk négyzetméterre) vetítve fele annyiba kerül, negyed annyi áramot fogyaszt, és kétszer olyan jó színfelbontású képet ad, mint a legkorszerűbb LCD-képernyők. Az előnyös tulajdonságokat annak a lézer fényforrásnak köszönhetjük, amelyet a képalkotó, az áram hatására színt kapó folyadékkristály-réteg átvilágítására használnak. Ezt a szerepet a hagyományos LCD tévék esetében többnyire egy nagy nyomású higanygőz lámpa tölti be, a lézertévé esetében viszont egy lézersugár.

A japán vállalat október végén dobta a piacra az imponáló képességekkel felruházott televíziót (egyelőre csak az USA-ban). A 65 hüvelyk (nagyjából 165 centiméter) képernyő-átlójú készülék a HDTV-szabvány dupláját nyújtja színválasztékban, és különlegesen mély feketét, illetve teljesen valósághű főszíneket képes megjeleníteni. A felbontás is a HD-szabványt követi, a képfrissítés pedig 120 Hz-es. A mindössze 60 kilós tévé fogyasztása bekapcsolt állapotban 135 watt, ami pontosan megegyezik (vagy inkább megegyezne) egy 135 wattos izzóéval, és alig a negyede egy hasonló méretű plazmakijelzőjének. Az ára a tengerentúlon 7000 dollár (1,4 millió forint), ám ez a technológia beérésével, a példányszámok megugrásával párhuzamosan nyilván jelentősen csökkenni fog majd.

 

Mitsubishi lézercsoda
Mitsubishi lézercsoda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.