A legyeknek jót tett, próbálja ki ön is!

Kutatók kimutatták, hogy az almában lévő, egyik egészséges antioxidáns fogyasztása a tesztállatok átlagos élettartamát mintegy 10 százalékkal meghosszabbítja.

Az új eredmények, melyeket gyümölcslegyekkel sikerült elérni, alátámasztják a más állatokkal végzett alma antioxidáns vizsgálatok hasonló eredményeit. A kutatás a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban jelent meg.

Csen-Jü Csen és csapata kiemelte, hogy a szervezetben létrejövő károsító anyagok – az úgynevezett szabadgyökök – nemkívánatos változásokat okoznak, amelyekről úgy hiszik, szerepet játszanak az öregedési folyamatban és egyes betegségekben. Az antioxidánsok harcolhatnak ezen károk ellen. A gyümölcsök és zöldségek – különösen az igen színesek, mint a paradicsom, brokkoli, áfonya és alma – kiváló antioxidáns-források.

Más tesztállatokkal végzett korábbi vizsgálat utalt arra, hogy egy alma antioxidáns meghosszabbíthatja az átlag életkort. A jelenlegi kutatásban azt tanulmányozták, hogy a különböző alma antioxidánsok – az úgynevezett polifenolok – ugyanerre képesek-e gyümölcslegyekben.

Kiderült, hogy az alma polifenolok nemcsak meghosszabbították a gyümölcslegyek átlagos élettartamát, hanem segítettek megőrizni járó, mászó és mozgási képességeiket. Emellett megfordították számos, az idősebb gyümölcslegyekben található olyan biokémiai anyagok szintjét, amelyeket a korral járó leépülés és a közelgő halál markereként használtak.

Csen és csapata megjegyzi, hogy az eredmények alátámasztják más vizsgálatok adatait, többek között azét is, melyben kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik gyakran fogyasztanak almát, 13-22 százalékkal csökken a szívbetegség rizikója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.