A kávézacc gazdag antioxidánsokban

Spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.

Világszerte több millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek, a kávézás nyomán 20 millió tonna kávézacc termelődik évente. Többsége a szemétben köt ki, bár manapság a háztartásokban, gazdaságokban bizonyos, de csekély mennyiséget felhasználnak földek trágyázására és rovarok elűzésére is.

Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása. A Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatócsoportja Maria-Paz de Pena vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a különféle típusú kávék elkészítése során mennyi antioxidáns marad a kávézaccban.

Megvizsgálták a filteres főzőkben, az espresso gépekben, a francia dugattyús főzőkben és a kotyogókban készült kávék maradványait, és megállapították, hogy a bennük lévő fő hatóanyagok - a koffein, a klorogénsav és az őrlés során keletkező polimer, a melanoidin - négyszer-hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé. A legtöbb a filter, az espresso és a dugattyús főzőkből származó zaccban van, kevesebb a kotyogókban keletkezettben - olvasható az eurekalert tudományos hírportálon.

A szakemberek megjegyzik, hogy ha ezeket az antioxidáns vegyületeket sikerül kivonni a zaccból, a maradék a továbbiakban felhasználható talajjavításra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.