A Greenpeace elfoglalja az Északi-sarkot

Greenpeace-aktivisták a Jövő zászlaja elhelyezésével jelképesen védett területté nyilvánították az Északi sarkot. A zöldek egy időkapszulát is eltemettek a jég alá, benne a sarki területek gyarmatosítása ellen tiltakozók aláírásaival.

Négy fiatal Greenpeace-aktivista az Északi sark jege alá helyezte a Jövő zászlaját és egy időkapszulában 2,7 millió sarkvidék-védő aláírását. Hat éve egy orosz tengeralattjáró tűzte ki ugyanott Oroszország zászlaját, hogy kinyilvánítsa Moszkva területi igényeit. Az aktivisták célja felhívni a figyelmet a fenyegető sark-gyarmatosítási veszélyekre, és jelképesen globális védelem alá helyezni az Északi sarkkört.


A Jövő zászlaját egy tizenhárom éves maláj kislány tervezte, a lobogót a titánból és üvegből készült időkapszulának tetején helyezkedik el. A kapszula az ötvenezer magyar támogató neve mellett  Paul McCartney, Penelope Cruz, Leonardo DiCaprio nevét is tartalmazza. A Nobel-békedíjas Desmond Tutu is a fiatal zarándokokat támogatja: „Minden elismerésem azoké a fiatalembereké, akik a klímaváltozás áldozatai és kiszolgáltatottjai nevében utaztak viszontagságos körülmények között az Északi-sarkra.”


Ezra Miller hollywoodi színész is egyike azoknak, akik a zászlót sítalpakon elvitték a sarkponthoz. Egyik útitársa, Josefina Serk, a svéd parlament 26 éves, számi nemzetiségű képviselője elmondta: „Mi a világ fiataljai nevében tettük meg ezt az utat. Azért jöttünk ide, hogy kijelentsük: ez a különleges vidék nemcsak egy cég vagy egy nemzet, hanem az egész emberiség közös tulajdona”. „Milliók neve van most már a sarkvidék jege alatt, akikkel együtt követeljük: legyen itt tilos az olajfúrás, az ipari halászat és minden katonai tevékenység!”


Bár a globális felmelegedés rohamos sebességgel olvasztja a sarkvidék jegét, a Gazprom, a Shell és más cégek a sarkvidékben csak az üzleti lehetőséget látják. Közben a nemzetállamok területi igényt formálnak azokra a tengerrészekre, amelyek eddig jég alatt voltak.


A Greenpeace expedíciójának tagjai a mínusz harminc fokban egy hetet gyalogoltak sítalpakon és sátoroztak a sarki jégen, 80 kilós szánokat húzva maguk után. A mozgó jégtáblák egyre távolabb sodorták őket céljuktól, és amikor már készleteik fogyóban voltak, egy helikopter segítségével tértek vissza az eredeti útvonalra, hogy onnan sítalpakon fejezhessék be az utat a Föld legészakibb pontjáig. A Greenpeace és szövetségesei korábban évekig tartó kampányolással elérték, hogy a Déli sarkvidéket nyilvánítsa az ENSZ a nemzeti parkok mintájára világparkká, ami negyvenéves biztos védettséget jelent a kontinens számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.