A Csendes-óceánba esett az űrszonda

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az eredetileg a Mars-felé küldött Fobosz-Grunt űrszonda - magyar idő szerint 18.45-kor - a Csendes-óceánba csapódott.

Az Orosz Védelmi Minisztérium - a RIA Novoszty hírügynökség jelentése szerint - bejelentette: az eredetileg a Mars-felé küldött Fobosz-Grunt 1250 kilométerre Chile partjaitól nyugatra, a Csendes-óceánba csapódott.

Alekszej Zolotuhin, a védelmi tárca légi és űrvédelmi egységeinek sajtómunkatársa jelentette be, hogy az űrszonda maradványai a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra csapódtak az óceánba. Zolotuhin emlékeztetett rá, hogy ebbe a csendes-óceáni régióba "irányítják le" a kiszolgált Progressz űrhajókat is.    

Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) egy korábbi prognózisában az Atlanti-óceán szerepelt a becsapódás helyeként. Az űrkutatási szakemberek prognózisaikban gyakran változtatták a becsapódás lehetséges helyeit. Az elmúlt napok folyamatosan a becsapódás lehetséges helyéről és időpontjáról szólt. A helyszínek között emlegették Indonéziát, Madagaszkárt, Chile partjait és a mai nap a Góbi sivatag is felmerült. A találgatás oka, hogy számtalan tényező befolyásolja - naptevékenység, a légkör állapota, a szonda forgása -, hogy hol és mikor lép a légkörbe az űreszköz.

A Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját kitűzött célja felé. A sikertelen orosz kísérlet 5 milliárd rubelébe került Oroszországnak, a misszióra 15 évig készültek, az eszköz számos értékes berendezést vitt magával, súlya 13 és fél tonna volt. A Földre visszatért, az alsó légkörben el nem égett darabok a feltételezések szerint valószínűleg nem haladták meg a 200 kilogrammot.

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda maradványai az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe, a műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó darabok az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap este negyed kilenckor, az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetségére hivatkozva. A közlemény szerint Magyarország területén a Phobos-Grunt űrszondával kapcsolatban további óvintézkedésre nincs szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.