A "Robotzsaru" és új vadászterülete

Új "szuperzsaru" állt munkába október 6-án az ORFK-nál. Azonosítóján ez áll: Infovadász program, bevetési területe: a rendőrség adatvagyona. Többet nem igazán mond magáról, ha újságírók faggatják, mert kódolt, titkos nyelven kommunikál. Így Kunos Imre nyugalmazott rendőr ezredeshez, az ORFK Infovadász projectmenedzseréhez fordultunk, hogy mutassa be "kollégájukat".

Az új program megismeréséhez először is tudni kell, hogy a rendőrség évek óta használja az úgynevezett "Robotzsaru" nevű adatbázist. Ennek dokumentumállománya immár meghaladja a 35 milliót (!), vagyis ennyi feljelentés, kihallgatási jegyzőkönyv, helyszíni szemle stb. leírása szerepel benne, és ezeket nyomozók viszik be a rendszerbe.

Az új szoftver, vagyis az Infovadász azonban különleges keresőjével olyan adatok közti összefüggésekre is képes rávilágítani a milliónyi rendőrségi dokumentum alapján, amik eddig feltáratlanok voltak - magyarázza a program kifejlesztésében részt vevő nyomozótiszt.

Adódik a kérdés: várható-e, hogy a bankkártyás fizetésekkel, mobilhíváslistákkal vagy akár a négymillió állampolgár személyes adatait és kapcsolatait tartalmazó iwiwes közösségi portál adatbázisával öszszekapcsolják az Infovadászt?

Jelenleg csak azokat az adatbázisokat tudja "megszólítani" az Infovadász, ahol a rendőrség az adatgazda, tehát a fent említetteket nem.

Szigorú jogszabályok határozzák meg a munkát - mondja Kunos Imre.

Az "Európai rendőrségek számára kifejlesztett tudásmenedzser szakrendszert", azaz Infovadászt a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400,6 millió forintnyi támogatásból, 193,3 millió forintnyi önrész hozzáadásával, 24 hónap fejlesztőmunkával, a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével hozta létre a Montana Zrt.

A rendszer összekötheti a térfigyelő kamerák - intelligensen címkézett - képét az állampolgári bejelentésekkel vagy a helyszíni szemle adatait egy máshol történt rajtaütés jegyzőkönyvével. Vagyis a különböző, akár teljesen különálló adatok között a program képes összefüggéseket találni, az adatokat úgynevezett logikai operátorokkal összekapcsolni. A kereső az összetett adatbázis alapján, pl. egy név vagy akár becenév alapján is kiadja a keresett személyek minden korábbi összeütközését is a rend őreivel, ami bűncselekmények kapcsán történt (akkor is, ha nem elkövetőként volt benne). Emellett a "tolvajnyelvben használt" álneveket azonosít, titkos dokumentumokat vet össze a korábbi találatokkal. Kereshet a lőfegyverrel kapcsolatos nyilvántartásban, a körözési listákban, megnézheti, folyik-e az illető ellen büntetőeljárás, és még sorolhatnánk.

Hogyan tovább? Mit fogunk mi, állampolgárok e rendszer működéséből észlelni? Például hamarabb megtalálnak egy ellopott autót? Vagy könnyebben megfigyelhetők a szélsőségesekkel kapcsolatot tartó, a közrend megzavarására készülő személyek? - adódik a kérdés.

- Ha egyedi módszerrel, sorozatban kirívó módon törnek fel egy autót, esetleg sorozatos betörések vannak egy bizonyos környéken, akkor könynyebben felgöngyölítik az ügyet az Infovadásszal, mint korábban - biztat Kunos Imre. A szélsőségeseket azonban nem tartja nyilván a rendszer, egészen addig, amíg nem folyik ellenük büntetőeljárás - szögezi le a tapasztalt szakember.

2007 novembere óta a Montana Zrt. által vezetett konzorcium a vám- és pénzügyőrség részére egy újabb "Infovadász"-alkalmazást fejleszt, amit novemberben mutatnak be - tudtuk meg Vadász Páltól, a Montana elnök-vezérigazgatójától. Az intelligens kereső technológiáját azonban a mindenapi élet más területén, pl. a médiában is hamarosan viszontláthatjuk.

Térfigyelő kamerák képei az ORFK-nál
Térfigyelő kamerák képei az ORFK-nál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.