A világ hiába töri magát, szinte elérhetetlen a kétfokos álomhatár

Ha minden ország betartja klímaügyi vállalását, a Föld átlagos hőmérséklete 2100-ig akkor is 2,7 Celsius fokkal nő – állapította meg négy európai ország kutatóinak közös tudományos vizsgálata. A Climate Action Tracker (CAT) nevű projekt szakembereinek a párizsi klímacsúcs elé időzített mostani előrejelzése némileg jobb, mint a tavaly közzétett 3,1 fokos növekedés, és ezzel első ízben mentek 3 fok alá.
A tudományos közösség egyetért abban, hogy ha a felmelegedés átlagos mértéke meghaladja a két fokot, a klímaváltozás negatív hatásai – gleccserolvadás, tengerszint növekedés, hosszabb aszályos időszakok és intenzív szélviharok - jelentősen megerősödnek.

Ha a nemzetközi klímaegyezményt minden szereplő betartja, 2025-2030 között akkor sem várható olyan változás, ami két fok alá szorítja a felmelegedést, miközben a változásoknak jobban kitett országok még szigorú, 1,5-nál nem nagyobb hőmérséklet-emelkedést célzó szabályozást sürgetnek. A bolygó átlaghőmérséklete eközben 0,8 fokkal máris megnőtt.

Eközben pár napja a Climate Interactive nevű szervezet kutatói 2100-ra már 3,5 fokos gyarapodást jósoltak az összes eddigi ígéret betartása esetére, amit a Nemzetközi Energia Ügynökség csak száz évvel későbbre jövendölt.

Akárhogy is lesz, a CAT kutató szerint a kétfokos határ eléréséhez az üvegházhatású gázok kibocsátását a mostani vállalásoknál 11-13 milliárd tonnával alacsonyabbra kellene szorítani 2025-ig és 15-17 milliárd tonnával 2030-ig.

Ehhez képest az ENSZ IPTT nevű klíma testülete úgy számol, hogy a kibocsátást 2050-ig a 2010-es szinthez képest 40-70 százalékkal kell csökkenteni a századfordulóig pedig közel száz százalékkal, hogy elérhessük a kívánt célt.

Valószínűtlen, hogy az megegyezéstől eddig távol maradt országok miatt közelebb juthatunk a fontos célhoz – hangsúlyozza az AFP jelentése.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.