A tragédia sem állhat az űrturizmus útjába

Sir Richard Branson nem adja fel űrturizmussal kapcsolatos álmait a Virgin Galactic magánűrhajójának tegnapi szerencsétlensége után sem.

A SpaceShipTwo roncsai
A SpaceShipTwo roncsai
Lucy Nicholson / Reuters

A SpaceShipTwo másodpilótája meghalt, a pilóta - aki ejtőernyővel ért földet - súlyosan megsérült, amikor tegnap a gép tesztelés közben felrobbant, majd a kaliforniai Mojave-sivatagba csapódott. A baleset közvetlenül azután történt, hogy a hajó 13 700 méteres magasságban levált a WhiteKnightTwo repülőgép-hordozóról. A magánűrhajó darabjai szétszóródtak a sivatagban, és félő, hogy némelyik robbanásveszélyes lehet. (A WhiteKnightTwo repülőgép épségben leszállt.)

Bransont, az űrhajózási vállalkozás alapítóját ugyan sokkolták az események, ennek ellenére nem adja fel. Bejelentette azt is, hogy a Virgin Group együttműködik a hatóságokkal a baleset kivizsgálásában. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság szombaton kezdi meg a vizsgálatot, amely több napig is eltarthat. Branson egy blogbejegyzésben kifejezte részvétét a balesetben érintettek családtagjainak, és bevallotta, soha nem volt még olyan nehéz útja, mint amely a szerencsétlenség után Kaliforniába vezetett. "Az űrrel foglalkozni nagyon kemény dolog - de megéri. Kitartunk, és együtt munkálkodunk tovább" - írta. 

Richard Branson a SpaceShipTwo modelljében 2012-ben
Richard Branson a SpaceShipTwo modelljében 2012-ben
Luke MacGregor / Reuters

A szuborbitális repülésekre szánt SpaceShipTwo január óta pénteken először vett részt rakétameghajtású tesztrepülésen. Branson elmondta azt is, hogy ez lett volna a tesztelés utolsó része, ezen kívül ez volt az 55. alkalom, hogy a SpaceShipTwo a levegőbe emelkedett. A CNN szerint egy új üzemanyagkeverék is okozhatta a problémát, amelyet már számtalanszor teszteltek, élesben azonban most először használták.

A NASA vezetője, Charles Bolden is megszólalt, és kijelentette: "A tragédia miatti fájdalmat minden olyan nő és férfi érzi majd, akik az életüket a kutatásnak szentelték."

A Virgin Galactic úttörőnek számít az űrturizmus területén. A baleset előtt több mint hétszázan jelentkeztek a 250 ezer dolláros űrutazásra, amelynek során 62 mérfölddel a Föld felett az utasok megtapasztalhatják majd a súlytalanság élményét is. Köztük van számos híresség, többek között Stephen Hawking, Leonardo DiCaprio, Justin Bieber és Ashton Kutcher. A Virgin Galactic azt tervezte, hogy 2015-ben már be is indítja az űrtúrákat, de a baleset miatt egyelőre kilátástalan a program sorsa.

A héten ez a második olyan baleset, amely űrhajózással foglalkozó magáncégek gépével történt. Kedden a Nemzetközi Űrállomásra rakományt szállító Antares nevű hordozórakéta robbant fel.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.