Bezárták Tutanhamon sírját

Meghatározatlan időre bezárták Tutanhamon sírját, alig néhány nappal azután, hogy robbant a hír: eddig ismeretlen kamrát találtak a sírban, amely vélhetően Nofertiti múmiáját rejti. A turisták egyelőre a sírkamra másolatát látogathatják, amelyet az eredetitől nem messze építettek fel.
Minderre azért volt szükség, mert ugyan csak napi négyszáz turistát engednek a kamrába, de ez is soknak bizonyult: testük melege és a lámpák melege pusztítja a festményeket. Emiatt döntöttek úgy az egyiptomi hatóságok, hogy másolatot készíttetnek - írta az Index.

A munkát 2009­-ben kezdték meg, 3D-szkennereket használtak, hogy az eredeti kamra falait letapogassák, és minden egyes részletet megismerjenek. Még a falakat ellepő moha sötét foltjait is lemásolták.

Több nyugati régészprofesszor és újságíró szerint szinte lehetetlen megkülönböztetni a másolatot az eredetitől. Talán még jobb is, mert nincs minden üvegfal mögött.

Amíg azonban az eredeti is nyitva volt, kevesen éltek a lehetőséggel, hogy a másolatot nézzék meg. De most csak ez marad a látogatóknak.

A restaurálás mellett még izgalmasabb munka is indulhat a sírban: néhány titkos kamrának a feltárása. Az Arizonai Egyetem egyiptológusa, Nicholas Reeves azt állította tanulmányában: a kamra Nofertiti, Tutanhamon anyjának múmiáját rejtheti.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.