A melanóma több áldozatot szed, mint az autóbalesetek

Több ember hal meg melanóma miatt, mint ahányan közlekedési balesetben vesztik életüket – erre a következtetésre a melanóma (bőrrák egyik típusa) és a személygépkocsi-balesetek áldozatainak az összehasonlításával jutottak tizenkét ország adatai alapján.

A legrosszabb a helyzet Ausztráliában, ahol a melanóma áldozatainak száma 71 százalékkal haladja meg a közlekedési balesetek áldozatainak a számát – idézte a tanulmányt a techienews.co.uk portál. Ez az arány Írországban 40, Spanyolországban 35, az Egyesült Királyságban 25, Új-Zélandon és Svájcban 12, míg Németországban 7 százalék.

A statisztikák azt is mutatják, hogy több nő hal meg bőrrákban, mint férfi, amit azzal magyaráznak, hogy közülük sokkal többen járnak szoláriumba. Az órákon át tartó napozás mellett egy mellékesnek tűnő szempont is károsíthatja a bőrünket – az átforrósodott napágyakon heverészés is bőrsérüléssel járhat, ami szintén bőrdaganathoz vezethet.

Rogerio Neves, a Penn State Hershey Melanoma és Bőrrák Központ igazgatóhelyettese szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a melanóma a második leggyakoribb daganat a 20-30 év közötti nők körében. Ebben a populációban nyolcszor több eset fordul elő, mint évtizedekkel ezelőtt – ugyanakkor a hasonló korú férfiak sem nyugodhatnak meg, hiszen az érintett korosztályban is négyszeres a növekedés.

Hazánkban évente négyszáz halálos áldozatot követel a melanóma, azaz a festékes bőrrák és a megbetegedések száma az elkövetkezendő hat évben akár másfélszeresére is nőhet – erről tavaly beszéltek a Magyar Dermatológiai Társulat melanómáról tartott sajtótájékoztatóján. Itt hangzott el, hogy Magyarországon évente csaknem kétezerre tehető az újonnan felismert melanómás betegek száma. Az elváltozást időben kell felismerni, hiszen az egy milliméteres tumornál 98 százalékos, míg egy négy milliméteres daganat esetében már csupán 55 százalékos az ötéves túlélési arány.

Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, bőrgyógyász-onkológus követendő példaként Ausztráliát említette – szavait az MTI idézte –, ahol a legmagasabb a melanómás megbetegedések száma, ugyanakkor magas a túlélés aránya. Míg Magyarországon minden ötödik bőrrákos beteget elveszítenek, addig Ausztráliában minden tizedik megbetegedett számára végzetes a melanóma. Ez az arány a nyolcvanas években Ausztráliában indult SunSmart (napozz okosan) elnevezésű, a napfény elleni védelemre figyelmeztető oktatási programnak köszönhető.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.