A Mars után a Nap felé tart a Siding Spring

Egymillió évente egyszer kerül sor olyan különleges eseményre, mint ami vasárnap este, közép-európai idő szerint este fél kilenckor a Mars mellett lezajlott: a vörös bolygótól mindössze 139 500 kilométerre egy üstökös zúgott el. Ez a távolság alig több mint a Föld-Hold távolság harmada, és tizede annak, mint amekkora távolságra Föld mellett valaha is elrobogott egy üstökös.
NASA
2013 januárjáig fogalmunk sem volt a Siding Spring üstökös létezéséről, ám akkor beazonosította Robert McNaught, az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban. A számítások alapján hamar kiderült, hogy olyan élményt nyújt a világűrben másodpercenként 56 kilométeres sebességgel robogó üstökös, amire nagyon ritkán kerül sor.

Mivel az üstökös csóvájából – a magja mindössze ezerméteres – kikerülő szemcsék kárt okozhattak volna a Mars körül keringő űrszondákban, idén augusztustól úgy manőverezték az eszközöket, hogy az üstökös elsuhanása alatt a vörös bolygó túloldalán legyenek. A NASA megerősítette, hogy a manőver sikerült, mindhárom eszköz túlélte a különleges kalandot.

De nem lazsáltak. A Mars Reconnaissance Orbiter fotókat készített, hogy azok alapján pontosan meghatározhassák az alakját – erre még nem került sor egyetlen Oort-felhőből érkező látogató esetében sem. A többi űrszonda az üstökös csóvájában található gázok és porszemcsék összetételét elemezte, illetve vizsgálta ezek ütközését a marsi légkörrel. (Erre a frissen érkezett NASA-szonda, a MAVEN különösen alkalmas, hiszen feladata eredendően a marsi légkör vizsgálata.) A két marsjáró, a Curiosity és az Opportunity, a felszínről készített felvételeket.

Hogy miért érdekesek az üstökösök? Mert a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésekor születtek, és összetételük az azóta eltelt idő alatt sem változott lényegesen. Az Oort-felhő a Naprendszer legkülső tartományában, a Naptól mintegy 50-100 000 csillagászati egységre – egy csillagászati egység 150 millió kilométer – található üstököszóna, amelyben milliárdnyi üstökösmag keringhet. Ezek egyike volt a Siding Spring, amely most először jár a Naprendszer belsejében.

Az adatok feldolgozása legalább három-négy nap, így ennyit várni kell az előzetes eredmények közzétételére. Az üstökös október 25-én kerül legközelebb a Naphoz.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.