A majmok is a főtt krumplira buknak

A főzéshez szükséges készségek már 7 millió éve megjelenhettek, állítja két pszichológus a Proceedings of the Royal Society B. folyóirat legújabb számában. Felix Warneken (Harvard Egyetem) és Alexandra Rosati (Yale Egyetem) szerint az első „szakácsok" a természetes tüzek segítségével főztek.

Az ember legközelebbi rokonai, a csimpánzok is rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amik az étel elkészítéséhez szükségesek – ezt kilenc vizsgálat alapján állítja a két kutató. E folyamat részeként 29 állat részvételével azt nézték meg, hogy a nyers vagy a főtt krumplit választják-e szívesebben. A csimpánzok egyöntetűen az elkészített ételre voksoltak.

Következő lépésben arra voltak kíváncsiak, hogy a csimpánzok kivárják-e a főtt étel elkészültét, vagy inkább a nyers változatot falják fel. Kiderült, hogy a főemlősök zöme kivárta a főtt krumplit, mint a több, de nyers ételt. Az is bebizonyosodott, hogy csimpánzok megértették a főzőeszköz és a főtt étel létrejötte közti összefüggéseket.

A kutatók azt is kipróbálták, hogy ha a főtt krumplit már „el tudják készíteni", akkor más ételek főzésével is megpróbálkoznak-e? Amikor a csimpánzok választhattak, hogy a nyers répát olyan edénybe tegyék, amelyben nyersen marad, vagy amelyben megfő, az utóbbi mellett döntöttek. Két teszt pedig azt elemezte, hogy az állatok hajlandók-e szállítani és tartalékolni a nyers élelmet a főtt étel elkészítésének reményében. Mindkét feltételezésre igen volt a válasz.

A pszichológusok szerint a csimpánzok az ételek elkészítéséhez szükséges összes szellemi képesség birtokában vannak. Ami miatt mégsem főznek, hogy nem tudnak tüzet gyújtani. A másik, hogy a fő táplálékuk, a gyümölcsök sütés-főzés nélkül is ízletesek.

Chris Stringer, a londoni természettudományi Múzeum professzora a BBC-nek nyilatkozva azt emelte ki, hogy a főzés fontos mérföldkő az emberiség történelmében, hiszen ezzel az eljárással könnyebben emészthetővé válik az étel, a kórokozók is elpusztulnak.

Az eddig előkerült leletek azt bizonyítják azonban, hogy az ember legfeljebb 400 ezer éve tud tüzet gyújtani. Kollégája, Fred Spoor, a londoni University College professzora szerint pedig mintegy 300 ezer éve használja ezt a képességét az ember sütés-főzésre, azaz ez a képessége az emberi evolúció 7 millió éves folyamatának az utolsó szakaszán jelent meg. Illetve, lehet, hogy még később alakult ki, mert főzésnek nem nevezhetjük a szavanna tűzében megégett és véletlenül megtalált állat elfogyasztását.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.