A levegő szén-dioxidjából készítettek nanoszálat

Amerikai tudósok a levegő szén-dioxidjából értékes alapanyagot, széntartalmú nanoszálat állítottak elő – a napenergiával működő rendszer alapeleme olvadt sómassza és elektróda, amelyen a nanoszálak kiválnak.
A különleges eredményről beszámoló BBC azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerrel nem vonható ki tonnaszámra az üvegházhatású gáz a légkörből. A rendszer óránként 10 gramm nanoszál előállítására képes. A fejlesztők szerint a módszer teljesítménye sokszorozható, és ha nem is lesz érdemi hatása a légkör szén-dioxid-tartalmára, a jelenlegi módszereknél olcsóbban állatható elő ilyen nanoszál.

Szén nanoszálat már több helyen alkalmaznak, így például elektronikai alkatrészekben és akkumulátorokban, de szélesebb körben is használhatnák, ha olcsóbb lenne. Tartós és könnyű szénkompozitokat építhetnének be például repülőgépekbe és autóalkatrészekbe.

Katy Armstrong, a Sheffield Egyetem vegyészmérnöke ígéretesnek és laboratóriumi méretekben nagyon érdekesnek találja az amerikai bejelentést, de kétli, hogy a levegőből rentábilisan összegyűjthető a szükséges mennyiségű szén-dioxid. Az ötletgazda Stuart Licht, a George Washington Egyetem professzora azonban amellett érvel, hogy érdemes nagy méretekben is kipróbálni a rendszert.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.