A leggyorsabb galamb lesz a vezér

A galambrajokat irányító madarak nemcsak a leggyorsabbak, de tájékozódási képességeik is a legjobbak, a többiek ezért is követik őket. Az erről szóló magyar kutatási eredményt tegnap közölte az egyik legrangosabb biológiai folyóirat, a Current Biology.
Aki ismeri Vicsek Tamás akadémikus, az ELTE Biológiai Fizikai Tanszékének egyetemi tanára korábbi eredményeit, nem lepődik meg, hogy az ő rendszerbiológiai kutatásának újabb gyöngyszeméről van szó. A mostani sikert az Oxfordi Egyetemen dolgozó Bíró Dórával, valamint Benjamin Petittel és Vicsek professzor egyik doktoranduszával, Ákos Zsuzsával közösen jegyzi.

Az élőlények kollektív mozgását és viselkedését évek óta tanulmányozó tudós most azt vizsgálta, hogy a madárrajok mely tagja kerül a vezető, azaz a repülési irányt meghatározó egyed pozíciójába, és ott hogy teljesít. A postagalambok hazatalálását rögzítő adatokat az ELTE-s kutatócsoport saját fejlesztésű micro GPS-készülékével rögzítették: a mindössze 13 grammos GPS-eszköz a madarakra erősítve másodpercenként tízszer rögzíti az állatok pozícióját. Az adatok elemzéséből kirajzolódott, hogyan születik a döntés a repülő rajban.

A pusztán gyorsaságuk miatt vezető helyzetbe került galambok előbb utóbb kezdtek jobban tájékozódni
A pusztán gyorsaságuk miatt vezető helyzetbe került galambok előbb-utóbb kezdtek jobban tájékozódni
Forrás: Current Biology

A kutatók a világon elsőként fedeztek fel összefüggést az egyedül hazainduló madarak sebessége és navigációs képessége között. A gyorsabban szállni tudó madarak tipikusan a raj frontvonalában haladnak, és a többiek követési hajlama (hogy a csapat együtt maradjon) eredményeként egyúttal vezető helyzetbe is kerülnek. A vezető hely következménye az is, hogy többnyire ezek a galambok hozzák meg a repülési irányra vonatkozó döntéseket.

A kutatócsoport legfontosabb következtetése – amelyet a kísérletsorozat elején és végén végzett egyedüli reptetések adatai is igazoltak – szerint a pusztán gyorsaságuk miatt vezető helyzetbe került galambok előbb-utóbb kezdtek jobban tájékozódni, mint a csapat többi tagja. A csapat működése során egy, a tájékozódással össze nem függő tulajdonság – a repülési sebesség – kiváltotta egy másik, immár kognitív tulajdonság – a navigációs képesség – javulását.

A kapott adatok az élővilág sok más csoportosan mozgó lényére is érvényesek lehetnek. Az ELTE-s kutatócsoport az adatelemzéshez rendelkezésre álló statisztikus fizikai eszköztárral a galambok mellett más, szociálisan fejlett madarak vagy emlősök csoportos viselkedését, szociális hierarchiáját és kollektív döntéshozatali mechanizmusait is vizsgálja majd.

Korábban Vicsekék hasonlóan GPS-szel határozták meg, milyen személyiségű kutya vezeti a falkát. Ott is a kutya tulajdonságai (idősebb, agresszívabb, képezhetőbb, dominánsabb) álltak kapcsolatban a vezető szereppel. Ugyancsak tavaly megépítették a világ első, kollektív mozgásra képes robotrepülőgép-raját.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.