A legforróbb éven vagyunk túl

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban – a japán meteorológiai intézet után erről számolt be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) is.
A bolygó tavalyi átlaghőmérséklete 14,6 Celsius-fok volt, ami 0,69 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél. A NOAA korábban 2010-ben és 2005-ben mért globális éves melegrekordot, a tavalyi átlaghőmérséklet 0,04 Celsius fokkal haladta meg a korábbi csúcsévekét. A hivatal szerint – adatait az MTI idézte - továbbá a tavalyi volt az eddig mért legforróbb december a világban, hőmérséklete 0,77 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát.

A klímaszakértők szerint a 2014-es rekord részben azért jelentős, mert tavaly nem jelentkezett az El Nino, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség, amely világszerte befolyásolja az időjárást, feltornászva a globális hőmérsékletet. Az 1998-as rekordot például egy szupererős El Nino vezette fel. A 2014-es rekord hátterében egyebek közt az óceánok különböző területein mért rekordhőmérsékletek, az Oroszország keleti, az Egyesült Államok nyugati, Európa jelentős, Afrika északi és Ausztrália bizonyos részeit sújtó melegrekordok álltak.

Az Időkép szakportál összegzése szerint hazánkban a korábbi évek átlagánál melegebb és csapadékosabb évet tudhatunk magunk mögött. Úgy volt melegebb a 2014-es év, hogy elmaradtak a tikkasztó hőhullámok. A szokatlan meleg azonban többször ránk tört. Novemberben például olyannyira meleg árasztotta el hazánkat, hogy hatodikán Pápán mindössze 14,7 fokig csökkent a hőmérséklet. Hetedikén pedig Fülöpházán 24,6 fokos rekordhőmérsékletet rögzítettek a műszerek.

A thetimesgazette.com honlapon olvasható elemzés szerint a globális hőmérséklet-emelkedés 1997-ben kapcsolt durva fokozatba. Azóta mérték – az elemzések 1880-ban kezdődtek – a tíz legmagasabb átlag-hőmérsékletű évet.

„A klímaváltozás a jelen és a következő generációk legnagyobb kihívása" – idézte az amerikai magazin Michael H. Freilich-t, a NASA földtudományi kutatások részlegének vezetőjét, aki ezzel nem sok újat mondott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.