A jövő űrruhája

A jövő űrhajósa már egyáltalán nem úgy fog kinézni, ahogy ma ismerjük az esetlen, gázzal belülről felfújt szkafanderbe bújt asztronautákat. Ehelyett inkább egy rugalmas űrruhát képzeljünk el, mely emlékező nikkel-titán ötvözetből készülő vékony, orsószerű szálakból tevődik össze.

A különleges túlnyomásos ruha az űrhajó áramhálózatához kapcsolódva hőt kap, összehúzódik és ráfeszül viselőjére. A jövő űrruhája nemcsak óvja és segíti majd az űrhajósokat, de sokkal nagyobb mozgási szabadságot nyújt. Levéve nagyon kis erőfeszítéssel visszatér eredeti, lazább formájához.

Az Massachussets Institute of Technology kutatói már csak egy lépésre vannak egy ilyen, „második bőrhöz" hasonló viselet kifejlesztésétől. Dawa Newman az aeronautikai és asztronautikai labor vezetője és kollégái egy hőre aktívan összezsugorodó ruhát fejlesztettek ki. A hagyományos űrruha olyan, mintha egy az űrhajós testét körülölelő léggömb lenne, amelyben a gáz nyomása adja az egyharmad légnyomást az űrben uralkodó vákuum körülményei közepette. A kutatók az új fejlesztéssel ugyanilyen körülményeket érnek el, ám pusztán mechanikai ellennyomás segítségével, melyet a hőre összehúzódó ruha kelt.

A kutatók jelenleg ugyan az űrbeli használatra összpontosítanak, de az új anyagból készülő ruha alkalmas lehet speciális sportöltözékek, vagy katonai ruhák készítésére is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.