Gumikacsán rodeózott a kis robot

Éjszaka már elküldte első képeit a Rosetta űrszonda leszálló egysége az 510 millió kilométerre lévő üstökösről, bár a landolás nem volt tökéletes.
Az igen kis gravitáció és a vélhetően nem megfelelően működő rögzítőkapcsok miatt a Philae kétszer is újra felpattant. Első esetben két óra múlva ért újra talajt az eredetileg kiszemelt ponttól több száz méterre. Másodszor hét perc alatt már csak három méterre jutott. A szakértők azóta vizsgálják, milyen helyzetben (a lábain, vagy esetleg az oldalán) van, és miért nem léptek működésbe a horgonyok és rögzítőkapcsok. Csak alapos elemzés után adnak parancsot a csavaros szigonyok működtetésére, vagy kőzetmintákhoz szükséges fúrások beindítására.

Az Európai Űrügynökség két órakor sajtótájékoztatót tartott szakemberei egyelőre várják a Rosetta űrszonda fentről készített képeit is, hogy megtalálják, pontosan hol és milyen helyzetben van a Philae. Kritikus pont az energiaellátás helyzete.

A robot jelenlegi – újrafeltöltésre alkalmatlan – energiaforrása mintegy 60 óráig biztosít elegendő áramot. Addig a program irányítói annyi tudományos mérést végeznek el, amennyit csak lehet. Ezután kéne működésbe lépni a napelemtábláknak, ám a Philae végül olyan helyen állt meg, ahol a még Németországban tartózkodó Szegő Károly űrfizikus, a program egyik magyar résztvevője szerint csak a tetején lévő napelemtáblát éri rendesen a Nap, az oldalsókat csak néha. Ezek nem sérültek ugyan meg, de így összegyűjthető energiájuk nem elegendő az akkumulátorok feltöltésére. A rádiókapcsolat stabil, és a küldött képek minősége kiváló, jól láthatóak rajtuk az üstökös sziklái, a leszállóhely környékén lévő törmelék és a szálló por is. Korábban a francia űrügynökség jelentése beszámolt róla, hogy a tíz fedélzeti műszerből nyolc már rögzített adatokat, viszont az ő mérésük szerint ha nem változik a helyzet, csak 64 órára elég energia maradt.

A sajtótájékoztatón megjelent irányítók viszont hangsúlyozták, még ha le is merül a Philae, egy olyan helyzetben, amikor az üstököst több napsugárzás éri, a napelemek újra feltöltődhetnek, és a leszállóegység folytathatja működését. Egyelőre azonban még nem kell ilyen szituációt előrevetíteni, a tegnapi landolást minden probléma ellenére óriási sikernek minősítették.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.